Hazır giyim sektörüne ''koronavirüs'' dopingi

Hazır giyim sektörüne ''koronavirüs'' dopingi
Güncelleme:

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (İHKİB) açıklamasına göre tüm dünyayı etkileyen korona salgını nedeniyle tüm dünyada maske ve koruyucu giysiye oluşan yoğun talep, hazır giyim endüstrisini ayakta tutan önemli faktörlerden biri oldu.

Türkiye hazır giyim endüstrisinin talebi karşılamak için üretim bantlarında hızla gerekli değişimi yaptığını aktaran İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe “Bıçak gibi kesilen siparişler nedeniyle firmalarımız nisan ve mayısta kapasitelerini en aza düşürdü. Bazı firmalarımız geçici olarak üretimlerini durdurdu. İşte tam bu süreçte artan maske ve koruyucu giysi talebini karşılayarak hem salgınla mücadeleye katkı sunmak hem de istihdamı korumak için birçok firmamız bu alana yöneldi. İhracatın yanısıra devlete de büyük ölçeklerde maske hibe ettik” dedi.

 YÜZDE 986’LIK REKOR ARTIŞ

2020’nin ilk yarısında tıbbi ve kumaş maske ile koruyucu giysi ihracatı, 573 milyon dolara ulaştı. Gültepe, bu alandaki ihracat rakamlarına ilişkin şu bilgileri verdi:

 “İlk 6 ayda 144,7 milyon doları tıbbi ve kumaş maske, 428,7 milyon doları da koruyucu giysi olmak üzere 573,4 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Maske ve koruyucu giysi ihracatımızda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 986’lık rekor artış elde ettik.”

AB MERKEZİ FİRMALARDAN GİYSİ SİPARİŞLERİ GELMEYE BAŞLADI

Gültepe, sektörün 6 aylık genel ihracat performansına değinirken, 3 aylık dramatik düşüşün ardından haziranda gelen yüzde 25’lik ihracat artışının sektör için büyük moral olduğunu aktardı. Hazirandaki artışa rağmen sektörün 6 aylık ihracatının yüzde 19,8 daraldığını belirten Gültepe, 2019’un ilk yarısında 8,7 milyar dolar olan ihracatın, salgın nedeniyle bu yıl 7 milyar dolarda kaldığını ancak ortaya çıkan yeni gelişmelerin gelecekle ilgili iyimserliği artırdığını vurguladı.

Gültepe, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Öncelikle en büyük pazarımız konumundaki AB’de bir canlanma var. Avrupa merkezli hazır giyim markaları, depolarımızda bekleyen siparişlerini çekiyorlar. Ayrıca, yeni sezon için siparişler gelmeye başladı. Fabrikalarımızın yüzde 85’i yeniden üretime döndü. Almanya’ya ihracatımız, haziranda geçen yıla oranla yüzde 32,3’lük arttı. ABD’ye ihracatımızda ise yüzde 213’lük artış yakaladık. Eğer yeni bir salgın dalgasıyla karşılaşmazsak özellikle eylülden sonra hızla toparlanabiliriz. Ancak son çeyrekteki toparlanma yılı kurtarmaya ne yazık ki yetmeyecek. 2020’yi yüzde 15-20 daralmayla kapatabiliriz.”