İki büyük şirkete iflas erteleme !

İki büyük şirkete iflas erteleme !
Güncelleme:

İki büyük mağaza olan Real ve beğendik için iflas erteleme istendi.

Alman perakende devi Metro Group’un Türkiye’deki Real mağazalarını satın alan Beğendik, iflas erteleme istedi. İflas erteleme başvurusu hem Real, hem Beğendik mağazaları için yapıldı. Mahkeme üç şirkete de tedbir kararı verdi; kayyum ataması yaptı.

Hürriyet'ten Dinçer Gökçe'nin haberine göre 46 mağazası bulunan Beğendik ve 12 mağazası bulunan Real için iflas erteleme başvurusu geçtiğimiz 7 Nisan günü yapıldı. İstanbul Anadolu 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 8 Nisan günü Beğendik Yiyecek İçecek Gıda Turz. Hiz. İşl. San Ltd. Şti., Beğendik Mağaza İşletmeleri San. Tic. AŞ. ve Real Hipermarketler Zinciri A.Ş. için yapılan başvuruyu 8 Nisan günü karara bağladı.

Mahkeme, tedbir kararı vererek, şirketleri hacizlere karşı korumaya aldı. Mahkemenin tedbir kararı ile birlikte kayyum ataması da yapıldı. Mali Müşavir Mehmet Yorulmazer ve Uğur Gürsoy şirkete kayyum olarak atandı.

ŞİRKETLER BORCA BATIK

Mahkemeye yapılan başvuruda, şirketlerin yaşadığı sıkıntıların kaynağında, ekonomide yaşanan olumsuzlukların olduğu kaydedildi.Dava dosyasında yer alan bilgilere göre, Beğendik Mağaza A.Ş'nin 130 milyon 758 bin TL, Beğendik Yiyecek şirketinin 11 milyon 443 bin TL, Real Hipermarketler'in ise 713 bin 639 TL borca batık oldukları kaydedildi.

REAL MAĞAZALARINI ALDI

Beğendik, Real Türkiye’yi 2014 yılında bünyesine kattı. Real’in altısı İstanbul’da, dördüAnkara’da, birer tane de İzmit, Konya ve Antalya’da olmak üzere toplam 12 mağazası bulunuyor. Dava dosyasında yer alan bilgilere göre yalnızca Real mağazalarında çalışan kişi sayısı bin 720. 

1986'DA KAYSERİ'DE KURULDU

Beğendik ise 1986 yılında Kayseri'de kurulan ve 1993 yılında ankara Kocatepe'deki mağazasını açarak büyümeye başlayan bir firma.

İKİNCİ İSTANBUL GİRİŞİYDİ

Real'i alarak İstanbul pazarına giren Beğendik’in geçmişte de İstanbul’a girme hamlesi olmuş ancak 1996’da girdiği İstanbul pazarından koşullar uygun olmadığından 2002’de çekilmek zorunda kalmıştı.

KAPIDA KUYRUK OLUYORDU

Beğendik, 1993 yılında Ankara Kocatepe mağazasını hizmete açarak büyümeye başlamıştı. Şirketin bugün Ankara, Kayseri, Kırşehir, Nevşehir, Konya ve Bursa illeri olmak üzere toplam 6 ilde 46 Beğendik mağazası bulunuyor.

1993'te Kocatepe'deki ilk mağaza açıldığında Ankaralılar büyük ilgi göstermişti. Hatta ilgi öylesine yoğundu ki, ilk günlerde kalabalık nedeniyle vatandaşlar içeriye kuyrukla alınıyordu. Bir grup müşteri dışarı çıktıktan sonra yenileri mağazaya giriyordu.

‘İFLAS’TAN ÇIKMIŞTI

Üç şirketi için iflas erteleme isteyen Beğendik, daha önce de benzer zorlu bir süreç yaşamıştı. 2007 yılında Beğendik Mağaza İşletmeleri Tic. Ve San. A.Ş. için Ankara 8. Asliye Ticaret Mahkemesi iflas kararı vermişti. Şirketin 2002/176 numaralı iflas kararını Yargıtay da onadı. Şirket tasfiye masasına devredildi. Şirket bu süreçte tüm alacaklılarını borçlarını ödemeyi sürdürdü. Yeniden faaliyetlerini sürdürmek isteyen şirket, iflas erteleme kararının kaldırılmasını istedi. Şirket avukatı Ayşe Duygu Özalp’in de girişimiyle, iflas müdürlüğü, mahkemeye talepte bulundu. Ticaret mahkemesi Ekim 2009’da şirket için verilen iflas kararını kaldırdı. Beğendik bu kararla birlikte yeniden faaliyetlerini sürdürmeye başladı.

ALACAKLILARI DA KORUYOR

Son dönemlerde iflas erteleme başvurularında artış yaşandığına işaret eden Av. İlkşan Urlu "Bu mekanizmaya yönelik son dönemlerde çeşitli eleştiriler gündemde. Ancak şu çok açık ki, bu mekanizma sayesinde firmalar ayakta kalabiliyor. Aksi taktirde, bir çok firma kısa sürede yok olup gidebilir. İflas erteleme, esasında alacaklıları da koruyan bir sistem. Dosyasını takip ettiğimiz bir çok dosya var. Bu firmalar, tedbir aldıkları için şimdi daha rahat durumdalar. Borç ödemelerini de yapıyorlar. Hiç bir firma, kolay kolay iflas ertelemeye başvurmak istemez. Ancak, şartların giderek kötüleşmesi ile birlikte mahkemeye başvuruluyor. Kuşkusuz, bu süreçte art niyetli kimi firmalar da olabiliyor" dedi.