Kaçak çayda yeni oyun !

Kaçak çayda yeni oyun !
Güncelleme:

Türkiye'den resmi olarak ihraç edilen çay, kaçak çay olarak ülkeye dönüyor.

Kaçağa karşı üreticiyi korumak için ithalatına sınır getirilen çayda, “sınır oyunu” ortaya çıktı. Buna göre, büyük ölçüde çeşitli örgütlerin kontrolündeki sınır kapılarından Suriye’ye ihraç edilen çay ve şeker, Kaçak yollardan Türkiye’ye geri dönüyor. 

Sınır kaçakçılığının ekonomiye zarar verdiğini belirten gümrük bakanlığı, Suriye’ye transit çay ve şeker ihracatının yasak olduğu uyarısında bulundu.

Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre; Vatandaşların tüketimi ve Karadeniz ekonomisi için çok önemli olan çay, uzun süredir, “kaçak çay” tehdidi altında... Binlerce ton kaçak çayın ülkeye girmesi üzerine harekete geçen yetkililer, çay ithalatına sınırlama getirmişti. Bu sınırlama, yeniden ihraç söz konusu olduğunda uygulanmıyor. Gümrük mevzuatına göre, ithalatı yasak veya kısıtlamaya tabi mallar, yeniden ihraç amacıyla satılabiliyor. 

Bakanlık uyardı

Kaçak çaycıların da ithal sınırlamasını, “yeniden ihraç” yoluyla deldiği ortaya çıktı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan tüm Gümrük ve Ticaret bölge müdürlükleri ile Hatay, Kilis, Gaziantep,Şanlıurfa, Mardin, Şırnak valiliklerine gönderilen genelgeye, göre üçüncü bir ülkeden Türkiye’ye girdikten sonra Suriye’ye gönderilen çay ve şeker, daha sonra kaçak yollardan Türkiye’ye sokulabiliyor. 

Çay ve şeker cinsi eşyanın üçüncü bir ülkeden getirilip transit ticaret kapsamında Suriye’ye gönderildikten sonra illegal yollarla Türkiye’ye getirildiği konusunda defalarca duyum alındığı belirtilen genelgede, bu durumun ülke ekonomisine verdiği zarara dikkat çekildi. Genelgede, üçüncü ülkelerden Türkiye’ye gelen çay ve şekerin, kara hudut kapılarından Suriye’ye transit işlemlerine izin verilmemesi gerektiği belirtilerek, “Suriye’ye gönderildikten sonra illegal yollarla ülkemize geri getirilmesinin mümkün bulunması nedeniyle, yeniden ihraç amaçlı olarak satın alınan çay ve şeker cinsi eşyanın Suriye’ye sevkinde gümrük hizmeti verilmemesi uygun bulunmuştur” denildi.

Trabzon’dan gelen çaya ret

Genelgeye göre, kaçak şüphesiyle el konulan çay ve şeker de Suriye’ye gönderilmeyecek. Bu kapsamda, Trabzon Tasfiye İşletme Müdürlüğü’nce yeniden ihraç amaçlı satışı yapılan çayın Suriye’ye gönderilmek üzere Cilvegözü Gümrük Müdürlüğü’ne transiti talebinin de reddedildiği belirtildi.

Milliyet