Kırdan topladığı otlarla makarna üretiyor

Kırdan topladığı otlarla makarna üretiyor
Güncelleme:

Balıkesir'de KOSGEB'den aldığı krediyle küçük bir imalathane kuran 50 yaşındaki ev hanımı Serap Karakaş, doğadan topladığı otlardan makarna yapıyor.

Balıkesir'in Manyas ilçesinde KOSGEB'den aldığı krediyle küçük bir imalathane kuran 50 yaşındaki girişimci ev hanımı Karakaş, doğadan topladığı kazayağı, gelincik, ısırgan otu, ebegümeci gibi otlardan makarna yapıyor. Üç kadına istihdam sağlayan, brokoli, kırmızı biber ve semizotu gibi sebzeli çeşitlerini de yapan Karakaş, İstanbul, Bursa ve Balıkesir'deki marketlere kilosu 15 liradan sattığı yaptığı makarnadan ayda 4 ton üretiyor

Balıkesir'in Manyas ilçesinde,  Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığından (KOSGEB) aldığı 70 bin liralık krediyle küçük bir imalathane kuran ve 3 kadına  istihdam sağlayan girişimci ev hanımı Serap Karakaş (50), kırlardan topladığı  otlar ve brokoli, kırmızı biber gibi sebzelerden 12 çeşit makarna üretiyor. 
 
Ayda 4 ton makarna üreten Karakaş, ürününü kilosu 15 liradan İstanbul,  Bursa ve Balıkesir'deki marketlere satıyor. Manyas'ın kırsal mahallelerinden Kulak'ta yaşayan Karakaş, AA  muhabirine yaptığı açıklamada, Manyas'ın, tüketilebilir otların doğada  kendiliğinden yetiştiği bölgelerden olduğunu söyledi.

fft16_mf6558152.jpeg
 
Hiçbir kimyasal ilaç ve gübre kullanılmayan bu otların tamamen doğal  yetiştiğini vurgulayan Karakaş, bu otları bir şekilde farklı yollardan tüketime  sunmak amacıyla proje geliştirdiğini anlattı.
 
Projesini sunduğu KOSGEB'den 70 bin liralık kredi aldığını ifade eden  Karakaş, "Küçük bir imalathane kurdum. Üç kadın istihdam ettim. Kırlardan  topladığımız ısırganotu, ebegümeci, gelincik, kazayağı gibi otları, değişik  tahıllardan oluşan özel un ile karıştırıp makarna yapıyorum. Öncelikle otları bir  güzel kaynatıp püre haline getiriyorum. Ondan sonra tahılla karıştırıyorum. Aynı  zamanda brokoli, semizotu, kırmızı pancar, yeşil ve kırmızı biber gibi  sebzelerden de makarna üretiyorum. Şu anda 12 çeşit makarnamız var. Otlu, sebzeli  makarnadan ayda 4 ton üretiyoruz" diye konuştu.
 
Makarnalarının 3 dakikada piştiğini anlatan Karakaş, önce Manyas ve  Balıkesir'de satışa sunduğu ürünlerinin kısa süre tanındığını aktardı.

fft16_mf6558153.jpeg
 
İNTERNETTEN DE SATIYOR
 
Kilogramını 15 liradan sattığı makarnalarına İstanbul, Bursa ve  Balıkesir'deki marketlerden talep geldiğini ifade eden Karakaş, "İnternet  aracılığıyla beni arayıp sipariş verenler de oluyor. Ben bu işe sıfır sermaye ile  başladım. Sadece KOSGEB bana kredi desteği sağladı. Tüketiciler bu tür ürünleri  istiyor. Doğal içerikte olsun, fabrika üretimi olmasın istiyorlar" dedi.
 
REÇEL DE YAPIYOR
 
Karakaş, ürün çeşitliliği üzerinde çalıştıklarını, kızılcık,  böğürtlen, erik ve armuttan meyve reçelleri üretmeye başladıklarını kaydetti.