ÖTV'de yeni oranlar piyasaya sızdı

ÖTV'de yeni oranlar piyasaya sızdı
Güncelleme:

Yeni vergi düzenlemesine ilişkin oranlar piyasaya bomba gibi düştü.

Otomotivde yeni vergi düzenlemesi yolda. Maliye Bakanlığı hem lüks otolara yönelik bir ÖTV artışı yapacak hem de emisyona yönelik bir düzenlemeyi vergi sistemine entegre edecek. 

ÖTV’de yeni düzenlemenin gündeme gelmesiyle spekülasyonlar da hızla artmaya başladı. Birçok sektör yetkilisi 1.6 litre motora sahip 100 bin TL üzeri araçların vergisinin artacağını duyduklarını söylerken, dün sızan başka bir liste ise sektörde tam bir bomba etkisi yarattı. İşte Hürriyet'ten Emre Özpeynirci imzasıyla yer alan o listenin ayrıntıları:

SIZAN LİSTEDE NELER VAR

"Bu listedeki oranları Bakan Ağbal’ın adil vergi sistemi sözleriyle örtüşmesinden dolayı önemsedim. Çünkü liste tamamen lüks araçlara yönelik bir ÖTV düzeninden ibaret. Listede öncelikli olarak ÖTV’de motor silindir hacimlerine ilişkin kategoriler aynı kalırken bunlar içine vergisiz farklı fiyat sınıfları eklenmiş. Nasıl mı; 

1.6 MOTORLAR İKİYE BÖLÜNMÜŞ

1.6 litre ve altı hacimli motorlara yönelik kategori ikiye bölünmüş. 55 bin altı ve 55 bin üstü olarak ÖTV oranları değişmiş. Vergisiz çıplak fiyatı yani matrahı 55 bin TL ve altındakiler için ÖTV yüzde 45’te kalırken, 55 bin TL üstündekiler için ÖTV oranı yüzde 74 çıkarılmış. Yani yüzde 18 KDV eklendiğinde yüzde 20’lik bir zam mevzubahis. Bugün vergi öncesi 55 bin TL olan bir otomobilin ÖTV+KDV sonrası fiyatı yaklaşık 90 bin TL’ye geliyor.

Listede sadece 1.6 litre ve altıyla sınırlı kalınmamış. 1.6 litre ile 2 litre arasındaki kategoride de iki fiyat belirlenmiş. 160 bin TL ve altı ile 160 bin TL üstü. 160 bin TL ve altının ÖTV’si yüzde 90’da kalırken, 160 bin TL’nin üstü bir anda yüzde 120 ÖTV’ye çıkmış.

LÜKS ARAÇLARDA VERGİ ARTIYOR

Son olarak 2 litre üstü motor hacmine sahip araçlarda da fiyatı sınırı olarak 200 bin TL belirlenmiş. 200 bin TL ve altındaki otomobillerin ÖTV’si yüzde 145’te kalırken, 200 bin TL’nin üstü ise yüzde 168 olmuş. Yani yüzde 18 KDV’de eklendiğinde en üst vergi oranı bir anda yüzde 216’ya çıkmış. Bir başka deyişle vergisiz fiyatı 300 bin TL olan bir lüks aracın fiyatı ÖTV+KDV eklendiğinde 867 bin TL iken 948 bin TL’ye yükseliyor.

Bu listeye göre hem 1.6 litre motor hacmine sahip lüks araçlarda hem de daha büyük motorlu araçlarda önemli vergi artışı söz konusu. Bakıldığında yüzde 20’den fazla zam anlamına geliyor. Bir de sürekli artan kuru hesapladığımızda bu liste doğru olursa lüks otomobiller oldukça el yakacak gibi.

Hürriyet

Etiketler vergi otomobil ötv