Palamut bolluğu sofraları neşelendirdi

Palamut bolluğu sofraları neşelendirdi
Güncelleme:

Bu av döneminde palamutun bolluğu hem balıkçıları hem de halkı sevindirdi.

Balıkesir Bölgesi Su Ürünleri Üreticiler Birliği Başkanı Işık "Yıllardır bu kadar bol görülmeyen palamut, vatandaşların protein gereksinimini ucuza karşılamalarını sağlıyor. Hal böyle olunca Bandırmalılar da bol bol tuzlu balık ve lakerda yapıyor" dedi.

Balıkesir'in Bandırma ilçesinde,  Marmara veKaradeniz'deki palamut bolluğundan yararlanmak isteyen vatandaşlar, fiyatların da ucuz olmasından dolayı lakerda yapmaya başladı. 

Balıkesir Bölgesi Su Ürünleri Üreticiler Birliği Başkanı Nihat Işık,  AA muhabirine, Marmara ve Karadeniz'de bir ay içinde yakalanan palamudun geçen  yıllara göre bir sezonda avlanan palamut miktarını geçtiğini belirtti. Işık,  yaklaşık 1 kilogram gelen bir palamudun tezgahlarda 5 liraya satıldığını, hal  böyle olunca vatandaşların da lakerda yapmaya başladıklarını söyledi.

Işık, şunları kaydetti.

"Karadeniz ve Marmara'da geçtiğimiz yıllara oranla daha bol çıkan  palamut vatandaşların lakerda ve tuzlu balık özlemini giderdi. Vatandaşlar, ucuz ve iri palamutları kış aylarında sofralarına getirmek için çeşitli yöntemler  uyguluyor. Kimi iri balıkları dilimleyerek tenekelerde tuzladı, kimileri de  lakerda yaptı. Yıllardır bu kadar bol görülmeyen palamut, vatandaşların protein  gereksinimini ucuza karşılamalarını sağlıyor. Hal böyle olunca Bandırmalılar da  bol bol tuzlu balık ve lakerda yapıyor."

Bandırma'da balıkçılık yapan Ali Çakıroğlu da vatandaşların genelikle  palamudun azalmaya başladığı dönemde lakerda yaptığını belirtti.

Palamut şu an tezgahlarda bol ve ucuz olduğu için Bandırmalıların  erkenden lakerda yapmaya başladığını dile getiren Çakıroğlu, "Bu sene palamut  erken yağlandı. Onun için bizler de lakerda yapmaya başladık. Maliyeti düşük  olduğu için vatandaşlar bir kilonun üzerinde olan palamutlardan tuzlu balık ve  lakerda yapıyor." dedi.

LAKERDA NEDİR?

Uzun süreli saklanmak üzere özel şekilde hazırlanmış balık etine  lakerda deniliyor. Torik ve palamut balıklarından yapılan lakerda, 2-3 hafta  içinde yenilecek duruma geliyor.

AA