Ruslara ucuz tatil turları turizmcileri endişelendiriyor

Ruslara ucuz tatil turları turizmcileri endişelendiriyor
Güncelleme:

Antalya’da uçak dahil bir haftalık tatil fiyatları 500 dolara kadar düştü. Sektör Arap Baharı sonrasında toparlanamayan Mısır’a benzemekten endişe ediyor

Uçak krizi ve Rusya'daki ekonomik sıkıntının ardından büyük yara alan turizm sektörü, bu sezon 3.5 milyon Rus turist ile yeniden ayağa kalkmayı hedeflerken, fiyatlar alarm seviyesine geldi.

Rus turistlere haftalığı 500 dolardan tatil satışları yapılan sektörde, Arap Baharı'nın ardından, turist çekebilmek için büyük fiyat indirimlerine giden ve kalitedeki düşüşle pazarlarını kaybetme noktasına gelen Mısır'ın yaşadıkları hatırlatılıyor. Hali hazırda yabancı turist Antalya'da Belek bölgesi yerine daha düşük fiyatlı otellerin yer aldığı Kemer, Alanya ve Side yöresi öne çıkıyor.

PROFİL DEĞİŞTİ

Türkiye yerine 2016'da İspanya, Portekiz ve Yunanistan'ı tercih eden yüksek gelir grubuna sahip olan Ruslar ise hâlâ Türkiye yerine bu ülkeleri tercih ediyor. Bu şartlar altında Antalya'nın fiyat odaklı bir pazar olma yoluna girdiğine dikkat çeken Cornelia Diamond Golf Resort Spa Genel Müdürü Zafer Alkaya, fiyat açısından düşük segmentteki ekonomik otellerin tercih edildiğini kaydetti. Alkaya, Rusya'nın da politik olarak turistlerin içerde kalmasını tercih ettiğine dikkat çekerek, bölgedeki tabloyu şöyle yorumladı: “Rus turist Antalya'ya döndü ancak ucuz ve ekonomik otelleri tercih ediyorlar. Belek gibi üst segment otellere akış henüz gerçekleşmedi.”

ÇOK DRAMATİK

Geçen yıl panik havası ile zorluk yaşayan sektörün, otelleri doldurma telaşı ile yanlış adımlar attığını kaydeden Alkaya, “Dün 7'ye sattığınızı bugün 5'e satarsınız bir daha 7'ye çıkmaz bu. Uçak dahil 500 dolara kadar tatil satılıyor. Fiyatlar çok dramatik. Fiyat indirimi bugünü kurtarır belki belli oranda ama sektörün geleceğini tehlikeye atarız” değerlendirmesi ile Türkiye'nin Mısır'a benzer politika izlememesi gerektiğini anlattı.

TURİZMDE UMUT SAĞLIK VE TERMALDE
Sağlık Bakanlığı, termal ve sağlık turizmine bel bağladı. Bakanlık, 1.5 milyon yabancı turiste termal hizmeti vermeyi bunun karşılığında da 5.6 milyar lira gelir elde etmeyi hedefledi. Sağlık Bakanlığı, Türkiye'nin dünyada yükselen pazar konumunda olduğu medikal , termal ve ileri yaş-engelli turizmi alanlarındaki hizmet kalitesini yükselterek rekabet gücünü artıracak.  Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Programı çerçevesinde bu alandaki yatak kapasitesinin ise 100 bine ulaştırılması planlandı. Sağlık turizminde 750 bin yabancı hastanın tedavi edilmesi hedeflenirken, ileri yaş turizminde 10 bin yatak kapasitesi oluşturulacak. Programa göre, yılda 150 bin yabancı ileri yaşa sahip yabancı turist ağırlanacak ve 750 milyon dolar gelir elde edilecek.

Sözcü