Silah satış yasağı Türkiye'yi etkiler mi ?

Silah satış yasağı Türkiye'yi etkiler mi ?
Güncelleme:

Alman silah üreticisi Heckler&Koch’un, Türkiye'ye silah satmayacağı iddia edilmişti. Peki bu durum TSK'yı etkiler mi ?

Alman silah üreticisi Heckler&Koch’un, Türkiye’ye silah satmama konusunda karar alması halinde bundan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ciddi şekilde etkilenmesi söz konusu olabilir.

Alman firmasının lisansı altında üretilen G-3, MP-5 ile MG-3 ve değişik tür tabancalar, TSK’nın temel silah envanterinde ve çok önemli yere sahipler. Alman firmasının verdiği lisans ile yapılan üretimin Heckler&Koch’un silah satmama kararından etkilenip etkilenmeyeceği merak konusu.

Hürriyet'ten Uğur Ergan'ın haberine göre; Türk yetkililer, lisanslı üretimle ilgili sözleşmenin Türkiye lehine çok önemli maddeler içerdiğini, aksi durumda Alman firmasının milyarlarca dolar tazminat ödemek zorunda kalacağını savundular.

Sözkonusu silahlar Kırıkkale’de MKE’de üretiliyor. Ancak Alman firmasının lisansını vermediği yeni modernize silahlar için satmama kararı uygulayabileceği belirtiliyor. Türkiye, piyadenin ana silahında dışa bağımlılıktan kurtulmak için NATO standartlarına uygun milli MPT 76 üretimine başlamıştı.

İlk etapta MPT 76’ının 20 binini MKE, 30 binini ise özel sektör üretiyor. 50 bin MPT 76’ının aralık ayının ilk haftasında birliklere dağıtılması planlanıyor.

Hürriyet