Skandalın ardından başkan görevi bıraktı

Skandalın ardından başkan görevi bıraktı
Güncelleme:

Yakıt tüketim testlerinde hile yapıldığını itiraf eden Mitsubishi'de yönetim görevden ayrıldı

Yıllarca Japon pazarında satışa sunduğu modellerin yakıt tüketim testlerinin yanıltıcı yöntemlerle yapıldığını itiraf eden Mitsubishi’de üst düzey yönetim görevden ayrıldı.

Şirkete büyük zarar veren ve değer kaybına neden olan skandalın tüm sorumluluğunu üstüne aldığını belirten Mitsubishi Motors Başkanı Tetsuro Aikawa, görevden ayrıldığını açıkladı. Aikawa, bununla birlikte söz konusu skandalda doğrudan doğruya bir kişisel bağlantısının bulunmadığını belirtmişti. Ancak Japonya’da bu tip skandallar sonrasında üst düzey görevlilerin iöstifa etmesi, pişmanlıklarını göstermeleri açısından bir gelenek olarak kabul ediliyor. 

Geçtiğimiz günlerde şirket hisselerinin yüzde 34’ünü Nissan’a satan Mitsubishi’de üst düzey yöneticiler, araçların yakıt tüketimlerinin düşük çıkarılması yönünde bir baskı yapmadıklarını vurgulamalarına karşın, uzmanlar, mühendislerin bu konuda büyük baskı altında çalıştıklarını belirtmişti. Şirket, bu yanıtlıtıcı testlerin son 25 yılda geliştirilen modelleri kapsadığını da itiraf etmişti. Bu modellerin tamamının, sadece Japon pazarında satıldığı vurgulanmıştı. 
Mitsubishi’nin yüzde 34’ünü alan Nissan da, aynı skandaldan dolaylı olarak etkilenmişti. Nissan, Japon pazarında sattığı bazı modelleri Mitsubishi’den alıyordu. 

Öte yandan Japon Ulaştırma Bakanlığı, yakıt tüketimleri konusunda yanıltıcı test yapan ve bilgi veren üreticilerin sadece Mitsubishi ve Suzuki olduğunu bildirdi. Suzuki de, bunu doğrulayarak, özür diledi.

Etiketler japon Mitsubishi