Teknoloji marketlere büyük soruşturma !

Teknoloji marketlere büyük soruşturma !
Güncelleme:

Rekabet Kurumu, aralarında Bimeks, Doğan Müzik, Teknosa, Vatan Bilgisayar, Gold Teknoloji gibi dev elektronik şirketlerine soruşturma başlattı.

Rekabet Kurumu, aralarında Bimeks, Doğan Müzik, Teknosa, Vatan Bilgisayar, Gold Teknoloji gibi dev elektronik şirketleriyle bilgisayar oyunu dağıtıcı şirketlerine fiyatları ortak belirledikleri ve ortak hareket ettikleri iddiasıyla açılan soruşturmayı tamamladı.

Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzer'in haberine göre bilgisayar oyun dağıtımında Bimeks, tüketici elektroniğinde Vatan Bilgisayar hakkında yeterli delile ulaşamayan Kurum, diğer şirketlere cirolarının yüzde 10'una varan oranlarda ceza talebinde bulundu. Milyarlarca liralık piyasayı etkileyecek soruşturmada son kararı 15 gün sonra Rekabet Kurulu verecek.

İHBAR YAPILDI

Rekabet Kurumu, ihbarlar üzerine ‘bilgisayar ve konsol oyunları' pazarı ile ‘tüketici elektriği' piyasasını önce incelemeye aldı, ardından soruşturma açtı. Kurum, bilgisayar ve konsol oyunları pazarında faaliyet gösteren Aral Oyun ve Aksesuar AŞ'nin dağıtımını yaptığı bilgisayar ve konsol oyunlarının perakende satışını yapan Doğan Müzik Kitap, Vatan Bilgisayar, Teknosa, Kliksa ve Gold Teknoloji ile perakende fiyatların tespiti konusunda anlaşma içinde oldukları iddiasını soruşturdu.

Soruşturma kapsamında Bimeks dışındaki firmaların 4054 sayılı Rekabet Kanunu'nun rekabetin engellenmesini yasaklayan 4'üncü maddesine aykırı hareket ettiklerini belirledi.

KARAR 15 GÜN SONRA

Kurum, bu firmalara, rekabeti engelledikleri ve yasalara aykırı hareket ettikleri gerekçesiyle şirketlerin bir önceki yılda elde ettikleri gayri safi gelirinin yüzde 10'una kadar idari para cezası verilmesi gerektiğini Rekabet Kurulu'na bildirdi. Firmalardan önce yazılı, daha sonra da sözlü savunmalarını alan Rekabet Kurulu, soruşturma raporundaki tespitleri değerlendirip 15 gün içerisinde nihai kararını açıklayacak.

Kurum, tüketici elektroniği alanında faaliyet gösteren dev şirketlerden de LG, Teknosa, Vestel, Türk Philips ve Vatan Bilgisayar şirketlerinin soruşturmasını tamamladı.

Soruşturma raporunda LG ve Teknosa'nın tüketici elektroniği piyasasında perakende fiyatların tespiti konusunda anlaşma içinde hareket ederek rekabeti engelledikleri tespitine yer verildi. Kurum, bu ihlal nedeniyle şirketlere cirolarının yüzde 10'nuna kadar ceza verilmesi gerektiğini Kurul'a rapor etti. Kurum ayrıca Vestel ile Türk Philips şirketlerinin ayrı ayrı ürünlerinin perakende satışını yapan teşebbüslerin yeniden satış fiyatını tespit ederek rekabet kurallarını çiğnediğini soruşturma raporuna yazdı.

Kurum bu iki şirket için de ayrı ayrı cirolarının yüzde 10'u oranında ceza ödemeleri gerektiğini Kurul'a bildirdi. Kurum, aynı soruşturma kapsamında incelediği Vatan Bilgisayar ile ilgili ise tüketici elektroniği piyasasında rekabeti bozucu nitelikte yeterli delile ulaşamadığını soruşturma raporuna yazdı.

Hem bilgisayar oyunu hem de tüketici elektroniği şirketlerine yönelik soruşturma kapsamında şirket temsilcilerini tek tek dinleyen Kurul, son kararını 15 gün içerisinde açıklayacak.

Sözcü