Türkiye Varlık Fonu, Turkcell'e ortak oluyor

Türkiye Varlık Fonu, Turkcell'e ortak oluyor
Güncelleme:

İsveçli Telia şirketi Turkcell'deki hisselerini devlet kurumu olan Türkiye Varlık Fonu’na satmaya hazırlanıyor. Şirketin istediği rakam ise 530 milyon dolar.

Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF), Telia’nın Turkcell’deki hisselerinin tamamını ya da bir kısmını satın almak için sürdürdüğü görüşmelerin ileri bir aşamaya geldiği belirtildi. Bloomberg haber ajansı dün akşam servis ettiği haberde, Turkcell, Çukurova ve TVF’nin temsilcileri konuya ilişkin yorum yapmazken, Telia’nın bir sözcüsü, “Türkiye’den çıkmak istediğimiz bir sır değil” yorumunu yaptı.

Haberin ardından açıklama yapan Telia, hisselerini 530 milyon dolara (3,6 milyar TL) satmak için TVF ileri aşamada müzakere yürüttüğünü duyurdu. Kaynaklara göre satışa ilişkin açıklamanın yakında yapılması bekleniyor.

HİSSELERİN YÜZDE 24’ÜNÜ KONTROL EDİYOR

Telia, Turkcell’de dolaylı yüzde 24 hisseye sahip. Çukurova Holding ise şirketin yüzde 13,8’ini kontrol ediyor. Çukurova’nın Turkcell hisseleri 1,6 milyar dolarlık kredi borcuna karşılık Ziraat Bankası’nda teminat olarak bulunuyor. Turkcell’in yüzde 48,95’lik hissesi, borsada işlem görüyor.

AK PARTİ’YE YAKIN İSİMLER

Turkcell’in yönetim kurulu başkanlığını, daha önce Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı olarak görev yapan Bülent Aksu yapıyor. Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın da şirketin yönetim kurulu üyeleri arasında. Görevleri sona eren üç üyenin yerine ise AK Parti Siirt eski Milletvekili Afif Demirkıran, MÜSİAD ve DEİK’te genel başkanlık yapan Nail Olpak ile Hazine ve Maliye Bakanlığı Danışmanı Tahsin Yazar  getirilmişti.