SPK'den borsa yatırımcılarına uyarı

SPK'den borsa yatırımcılarına uyarı
Güncelleme:

SPK Başkanı Taşkesenlioğlu yaptığı açıklamda borsadaki yatırımcıları uyararak "Bir payın sadece önceki günlerde fiyatının arttığı için alınması, sizi en yüksek fiyattan alan kişi yapabilir. Bunu daima akılda tutmak gerekiyor." dedi.

Borsada; manipülasyon, içsel bilgiye dayalı işlem ya da benzeri usulsüzlükler olmadığı sürece piyasa paydaşlarının karar verdikleri pay fiyatlarına müdahil olmadıklarını belirten  Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu "Bu yüzden yatırımcılarımızın, pay piyasalarında hesap ettikleri değerleme ve şahsi beklentilerine göre işlem yapmaları gerek. Yatırımcıların kendi yatırım tercihlerinin sonucunda kar veya zararla sonuçlanan işlemlerde SPK'nin herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır" uyarısında bulundu.

Pandemi döneminde borsaya giren küçük yatırımcı sayısı da katlanarak arttı. Salgın sürecinde evde çalışılmasının yanı sıra gelişen teknolojiyle birlikte sermaye piyasalarında işlem yapmanın kolaylaşması da bu durumda etkili oldu.

MANİPÜLATÖR TUZAĞINA DİKKAT

Borsaya artan ilgi, manipülatörlerin de yeni yöntemlere başvurmasını beraberinde getirdi. Manipülatörlerin özellikle küçük yatırımcının tecrübesizliğinden faydalanarak 'kısa sürede borsadaki parasını katlama' taahhüdü ile yatırımcıları yanlış yönlendirdiğine işaret eden uzmanlar, SPK ve Borsa İstanbul'dan yapılan uyarılara kulak verilmesi ve profesyonel destek alınması gerektiğini ifade ediyor.

 'ÖZEL SEKTÖR BORÇLANMASI BANKACILIKTA YOĞUNLAŞTI'

SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, Türkiye'de özel sektör fonlamasının borçlanma yoluyla bankacılık sektörü üzerinde yoğunlaştığını aktaran Taşkesenlioğlu, şunları söyledi:

"Bu durum, bir yandan şirketlerin uzun vadeli fon sağlamalarında sıkıntılar yaşanmasına ve öz kaynak finansmanı alternatifinin dışlanmasına neden olurken, diğer yandan tasarruf sahiplerinin de sağlam ve karlı şirketlere ortak olabilmesinin önüne geçiyor. Sermaye piyasaları, öz kaynak finansmanı yöntemi ve şirketlerin finansman karmasındaki payının artması, bu iki sorunun çözülebilmesine oldukça önemli katkılar sağlayacak. Bu konu, kamunun ilgili stratejik planlarında da yer alıyor ve uzun yıllardır çalışılıyor."

BORSA 1 MİLYON YENİ OYUNCU

Uzun yıllardır 1 milyon civarında seyreden pay piyasası yatırımcı sayısının 2021 itibarıyla 2 milyonu aştığına işaret eden Taşkesenlioğlu, birçok yatırımcı davranışı ve tepkisinden, yatırım kararları alınırken şirketlerin yeterince incelenmediği ve yatırım kararlarının finansal verilerle desteklenmediğine dikkati çekti ve ekledi: "Maalesef birçok yatırımcının şirketlerin ticaret unvanlarını, faaliyet konularını dahi bilmeden sadece şirketlerin borsa koduna bakarak yatırım yaptığı örnekleri görüyoruz. Finansal piyasalar tarihi, aşırı getirilerin bir zaman sonra düşerek uzun vadeli ortalamasına yakınsadığı örneklerle dolu. Bir payın sadece önceki günlerde fiyatının arttığı için alınması, sizi en yüksek fiyattan alan kişi yapabilir. Bunu daima akılda tutmak gerekiyor." 

 Taşkesenlioğlu, meydana gelebilecek zararlarla ilgili SPK'nin tazmin yükümlülüğü olmadığını da hatırlattı. Taşkesenlioğlu ayrıca, şirketlerin SPK kurallarına tabi olmasının, bu şirketlerin tüm işlemlerinin SPK tarafından onaylandığı veya SPK'nın söz konusu şirketlerin veya oluşan pay fiyatlarının arkasında olduğu anlamına gelmediğini söyledi. Taşkesenlioğlu ayrıca "Yazılan her mesajın, atılan her tivitin arkasında şahsi menfaatler olabilir" diyerek, yatırımcıların tüm bunları gözönünde bulundurması gerektiğini anlattı.