Taklit ve replika ürünler cenneti Türkiye !

Taklit ve replika ürünler cenneti Türkiye !

Taklit veya replika denilen tablet ve telefonlarla pek çok insanını dolandırmaya devam ediyorlar.

 

 

Türkiye'de görünüşte orjinaliyle bire bir aynı olan sahte tablet bilgisayar ve cep telefonundan geçilmiyor. Bu ürünler, sadece televizyon, radyo ve internet üzerinden verilen reklamlarla değil, cadde ve pazarlarda kurulan tezgahlarda da pazarlanmaya çalışılıyor. Bugün Çin ve Tayvan başta olmak üzere Uzak Doğu ülkelerinde üretilmiş, görünüşte orjinaliyle bire bir aynı olan sahte tablet, bilgisayar ve cep telefonlarını gerçeğinden ayırd etmek ise zor.

Hürriyet'ten Erkan Çelebi'nin haberine göre taklit ürün üretenler modayı da yakından takip ediyor. Bugün hangi telefon ya da tablet bilgisayar gözdeyse anında onun kopyasını Türkiye'ye getirip, piyasaya sunuyorlar. Bu sahte ürünler de kalitelerine göre değişiyor. Bazıları, orjinallerinden bile daha fazla özelliğe sahip olabiliyor. Kiminde birden fazla hattı aynı anda kullanabilme, kiminde internete dahi ihtiyaç duymadan televizyon seyredip, müzik dinleme özelliği bulunuyor.

Hatta, bu özellikler bazı ürünlerde iyice abartılmış durumda. Orjinalinde olmayıp, rakiplerin ön plana çıkardığı bir çok unsur, bu telefon ve tablet bilgisayarlarda bulunabiliyor.

Ancak, görünüşüyle orjinaliyle aynı olmalarına karşın, işletim sistemi, yazılım, hız, ekran, kamera çözünürlüğü, kapasite gibi bir çok olumsuz unsurlarıyla, karlı bir alışveriş yaptığı hissine kapılan kullanıcıları hayal kırıklığına uğratıyor.

Binlerce telefona toplatma kararı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü, klonlanmış, sahte, telefonlara karşı mücadele ederken, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'da (BTK) güvensiz telefonlara karşı yürüttüğü çalışmalarla bu mücadele içinde aktif olarak yer alıyor.

Bugüne kadar güvenli olmadığı gerekçesiyle binlerce telefonun piyasadan toplatılarak, imha edilmesine karar veren BTK, piyasada satılan telefon örneklerini laboratuvarlarında test ediyor. Yapılan testlerin sonuçlarında güvensizlik tespiti yapılan cihazları pazarlayan firmalardan ilk önce, sattıkları ürünlerde tespit edilen olumsuzlukların giderilmesini istiyor. Şayet bu olumsuzluklar giderilmezse, bu kez o ürünler hakkında toplatma ve imha kararı veriliyor.

BTK, bu uygulama sonucunda, Ber Turz firmasının pazarladığı Matsu marka T828 model, Beyaz Bilgisayar'ın Orite marka T808 ve Deser Elektronik'in Türkiye'de satışa sunduğu Milton marka SC5938 model toplam 46 bin adet telefonun toplatılarak, imha edilmesine karar vermişti.