Tatil planı yapanlara kötü haber !

Tatil planı yapanlara kötü haber !
Güncelleme:

Tatil sezonuna girilmesiyle birlikte yazlık evlerin fiyatları aşırı yükseldi.

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, tatil sezonuna girilmesiyle yazlık evlerde kira fiyatlarının aşırı arttığını belirterek, "Denizin yanı başında 50-60 metrekare kutu gibi evler için sezonluk 30 bin lira kira istenilen yerler var. Bu fırsatçılıktır" dedi.

Kolçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tatil sezonuna girilmesiyle kiralık yazlık evlere talebin arttığını söyledi. Bu yıl yazlık evlerin kira fiyatlarının aşırı yükseldiğine dikkati çeken Kolçak, bu konuda kendilerine şikayetler geldiğini anlattı. Yazlık evlerin kira fiyatlarının geçen yıla göre neredeyse iki katına çıktığını ifade eden Kolçak, şöyle konuştu:

"Milletvekili genel seçimlerinin ardından tatil hesapları yapmaya başlayan tüketiciler, Akdenizve Ege bölgelerinde kiralık yazlık konut arayışına başladı. Özellikle okulların 12 Haziran itibarıyla tatile girecek olması, seçim haftasının sona ermesi ile tatil havasına giren vatandaşlar, uygun fiyatla kiralık yazlık ev temin ederek tatil yapma düşüncesindeler ancak sezonluk yazlık konut kiraları, lüks otel fiyatlarıyla yarışıyor. Aylık ya da sezonluk ev kiralamanın daha avantajlı olduğu düşüncesi ile birçok aile otel veya pansiyon yerine ev kiralamayı tercih ederken bunun bu yıl gerçekleşmesi biraz zor görünüyor. Talebin artması, ev sahiplerinin de fiyatlarını artırmasına yol açtı. Neredeyse kiralık fiyatlar ikiye katlanmış durumda."

"12 aylık geliri üç ayda çıkarmak istiyorlar"

Bazı yazlık sahiplerinin haksız kazanç elde etmek istediğini vurgulayan Kolçak, "Yazlığın denize yakınlığına göre belirlenen sezonluk kiralık fiyatları, yerine göre 25 bin lira gibi fahiş rakamlara kadar çıkabiliyor. Denizin yanı başında 50-60 metrekare kutu gibi evler için sezonluk 30 bin lirayı bulan rakamlar var. Bu fırsatçılıktır. Denize yakın noktalarda sıradan bir apartman dairesine bile aylık 5 bin lira isteniyor. Geçen yıl 3 bin lira civarındaydı. Yazlık konut sahipleri, 12 aylık kira gelirini üç ayda çıkarmak istiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Yazlık evini kiraya veren bazı kişilerin kira gelirini de beyan etmediğini, dolayısıyla vergi ödemediğini belirten Kolçak, "Her yıl artan sezonluk ve aylık kiralık yazlık fiyatları adeta tüketicinin tatil yapmak için bütün sene borç ödemek zorunda kalmasına ya da tatil yapamamasına sebep olacak kadar yükseldi. Tatil hayali kuranlar bu sene oldukça zorlanacaklar" diye konuştu.