TL'nin geri dönüşü ekonomistleri şoke etti: ''30 yıldır böyle bir şey görmedim''

TL'nin geri dönüşü ekonomistleri şoke etti: ''30 yıldır böyle bir şey görmedim''
Güncelleme:

Türk Lirası'nın hızlı bir şekilde değer kazanması piyasalarda şok etkisi yarattı. Ünlü ekonomist Timothy Ash, ''30 yıllık ekonomistim. Hiçbir para biriminde bu denli döviz oynaklığını hiç görmedim. İnanılmaz'' dedi.

Dün akşam saatlerine kadar rekor üstüne rekor kıran Dolar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kabine toplantısının ardından duyurduğu dövize endeksli TL mevduat sistemi sonrasında 18,34 lira seviyelerinden 12'nin altına geriledi. Türk Lirası'nın muhteşem geri dönüşüyle dolar ve euro çakılırken, yaşanan hareketlilik dünyanın en ünlü ekonomistlerinin de ilgisini çekti.

HAREKETLİLİK ÜNLÜ EKONOMİSTİ DE HAYRETLER İÇİNDE BIRAKTI
Dünyanın birçok ülkesindeki ekonomik gelişmeleri takip eden ve yorumlayan ünlü ekonomist Timothy Ash, dövizdeki büyük hareketliliği hayretler içinde izledi.

"BÖYLE BİR DÖVİZ OYNAKLIĞINI HİÇBİR PARA BİRİMİNDE GÖRMEDİM"
Ash, sosyal medya hesabından bir grafik paylaşarak, Erdoğan'ın açıklaması sonrası doların düşüşüne ilişkin, '30 yıllık ekonomistim. Hiçbir para biriminde bu denli döviz oynaklığını hiç görmedim. İnanılmaz' yorumunda bulundu.

TL'nin geri dönüşü ekonomistleri şoke etti: ''30 yıldır böyle bir şey görmedim'' - Resim : 1

ERDOĞAN YENİ SİSTEMİ DUYURDU
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün yaptığı açıklamada yeni sistemi anlatırken "İnsanlarımız, bankadaki Türk Lirası varlığının mevduat kazancı kur artışından yüksekse bu getiriyi elde edecek ama kur getirisi mevduat kazancının üstünde kalırsa aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek. Üstelik bu kazanç stopaj vergisinden de muaf tutulacak. Ayrıca TL varlıklarının yeni bir döviz talebi oluşturmayacak şekilde değerlendirilmesini temin edecek araçları devreye alacağız. Dolayısıyla bundan sonra hiçbir vatandaşımızın 'Kur daha yüksek olacak' diye mevduatını Türk Lirası'ndan dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak." ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan'ın açıklamasıyla birlikte düşüşe geçen dolar 11.10 lira seviyesini test etti. Euro 14.16 liraya gerilerken, gram altın 638 lirayı gördü.