TÜİK yakalandı; enflasyon gerçeği ortaya çıktı

TÜİK yakalandı; enflasyon gerçeği ortaya çıktı
Güncelleme:

Ekonomist Cem Oyvat, Türk Lirası kullanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki enflasyon rakamlarıyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Ekonomist Cem Oyvat, Türk Lirası kullanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Türkiye arasındaki enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

Oyvat her iki ülkenin de Türk Lirası kullandığını vurgulayarak 2017’den sonra enflasyon rakamlarının farklılaştığına dikkat çekti. KKTC ekonomisinin Türkiye’ye bir hayli entegre olduğunu aktaran Oyvat, "TÜİK’in enflasyon sayılarının ne kadar gerçekçi olduğunu kontrol etmenin belki bir yolu da, TÜİK’in TÜFE’sini KKTC’nin TÜFE’siyle karşılaştırmak olabilir. Malum KKTC’de de TL kullanılıyor; yani bizimle benzer bir kur şoku yediler." dedi. 

 Devamında Oyvat, "Nitekim KKTC İstatistik Kurumu’nun ve TÜİK’in TÜFE’leri 2017’ye kadar benzer oranlarda artmış. Fakat 2017 yılından sonra, KKTC’de açıklanan tüketici fiyat endeksi Türkiye’dekinden ayrışmaya başlıyor. 4 yıl içinde TÜFE, KKTC’de %116, Türkiye’de %86 artmış. Kasım 2017’ye kıyasla KKTC’deki tüketici fiyatları, TÜİK’in Türkiye için açıkladığı fiyatların %15.8 üzerine çıkmış. KKTC’de en son açıklanan 2021 Kasım yıllık enflasyonu %27.4. TÜİK’in Türkiye için açıkladığı %21.3." ifadelerini kullandı. 

 İŞTE OAYVAT'IN DİĞER PAYLAŞIMLARI: 

"Bu farkın nedenine bakarsak, gıda ve alkolsüz içecekler için olan fiyat endeksinin KKTC ve Türkiye’de 2021’e kadar benzer oranda arttığını, 2021’de ise ayrıştığını görüyoruz. Ama daha büyük tuhaflıklar başka fiyat gruplarında…

Ana gruplara göre son 1 ve 4 yılda, KKTC’de ve (TÜİK’in açıkladığına göre) Türkiye’de fiyatların nasıl arttığına bakarsak, can sıkıcı bazı ayrışmalar görüyoruz. Özellikle fiyat artışlarının ticareti yapılabilir mallarda ayrışması tuhaf.

 Mesela mobilya, ev aletleri ve ev bakımı grubundaki ürünlerin fiyatlarının son 4 yılda KKTC’de %187, Türkiye’de %108 artması tuhaf. Çok tartışılan otomotiv kalemini içeren ulaştırma grubunda da büyük farklar var. Son 4 yılda Dolar/TL’nin %246 arttığını hatırlatalım.

Belki “KKTC’deki fiyatların özellikle mobilya, ev aletleri, otomobil vs. gibi ürünlerde, Türkiye’dekilerin üzerine çıkıp çıkmadığı” hakkında iki ülke arasında gidip gelen arkadaşların gözlemleri faydalı olabilir. Bilmiyorum ne derler?"

TÜİK yakalandı; enflasyon gerçeği ortaya çıktı - Resim : 1

TÜİK yakalandı; enflasyon gerçeği ortaya çıktı - Resim : 2

TÜİK yakalandı; enflasyon gerçeği ortaya çıktı - Resim : 3

TÜİK yakalandı; enflasyon gerçeği ortaya çıktı - Resim : 4

TÜİK yakalandı; enflasyon gerçeği ortaya çıktı - Resim : 5