TÜİK'ten izinsiz istatistik açıklayana hapis cezası geliyor

TÜİK'ten izinsiz istatistik açıklayana hapis cezası geliyor
Güncelleme:

AK Parti tarafından hazırlanan taslağa göre, TÜİK'ten izinsiz istatistik açıklayanlara 3 yıla kadar hapis cezası verilecek. Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise ''Enflasyon oranını halkımız ile paylaşacağız'' açıklamasını yaptı.

TÜİK, tüketici enflasyonunu mart ayında yüzde 61,14 ile Mart 2002’den bu yana en yüksek seviyede açıklamıştı. Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise bu oranı yüzde 142,63 olarak duyurmuştu. TÜİK söz konusu grup hakkında daha önce kendisinin güvenini zedelediği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu.

ENAG'ın enflasyon oranlarını paylaşmasının ardından AK Parti tarafından hazırlanan yasa taslağına göre, kullanılacak metodolojiyi TÜİK’e onaylatmadan resmi istatistiklere alternatif olacak şekilde istatistik üreterek bunları yayımlayanlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

TÜİK'E BAŞVURULACAK
Bloomberg’den Fırat Kozok’un aktardığı taslak çalışmaya göre;  çevre, demografi, fiyat, işgücü, tarım ve ulusal hesaplar alanlarında TÜİK tarafından üretilen istatistiklere alternatif oluşturacak şekilde istatistiki sonuçlar içeren araştırmalar kamuoyuna açıklanmadan önce bunların kapsamı, örnekleme yöntemi, örnek hacmi, veri derleme yöntemi ve uygulama zamanını gösteren metodolojisi onaylatılmak üzere TÜİK’e başvurulacak.

Kurum bu başvuruyu iki ay içinde sonuçlandıracak. Metodolojisi TÜİK tarafından onaylanmamış araştırmaların sonuçları herhangi bir yolla kamuoyuna açıklanamayacak. Taslağın gerekçesinde, metodolojisi belli olmayan istatistiklerin hem TÜİK’e hem de ekonomik göstergelere duyulan güveni hedef aldığı belirtiliyor.

3 YILA KADAR HAPİS CEZASI GELİYOR
Taslağa göre, bu çerçevede metodolojiyi TÜİK’e onaylatmadan resmi istatistiklere alternatif olacak şekilde istatistik üretip bunu yayımlayanlar için de 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

Yasa taslağı ayrıca araştırma sonuçlarının yayımlandığı internet sitelerine de erişim engeline kadar uzanan cezalar öngörülüyor. AK Parti taslağın bu hafta TBMM’ye sunulmasını planlandığını, ancak konu üzerinde bir süre daha çalışma kararı alındığını belirtti.

ENAG'TAN AÇIKLAMA
ENAG tarafından sosyal medyadan yapılan açıklamada, ''ENAGrup bu sayfada ve her zaman enflasyon oranını halkımız ile paylaşacaktır. Saygılarımızla'' ifadelerine yer verildi.

Bloomberg