Tüketim en yüksek pay İstanbul'un !

Tüketim en yüksek pay İstanbul'un !

TÜİK verilerine göre, Türkiye genelinde toplam tüketim harcamasının % 24,5'i İstanbul'da gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bölgesel ''Hanehalkı Tüketim Harcaması'' araştırmasının sonuçlarını açıkladı.

Hanehalkı Bütçe Araştırması'nın 2012-2013-2014 yıllarına ait verilerinin birleştirilmiş sonuçlarına göre; toplam tüketim harcamasının yüzde 24,5'i İstanbul'daki hanehalkları tarafından yapıldı. Ege bölgesi yüzde 14,6 ile ikinci sırada yer alırken, bunu yüzde 12 ile Akdeniz bölgesi izledi. Harcamaların sadece yüzde 1,9'u Kuzeydoğu Anadolu bölgesindeki hanehalkları tarafından gerçekleştirildi.

Tüketim amaçlı harcamalar içinde gıda ve alkolsüz içeceklere en fazla pay yüzde 26 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ayrılırken. söz konusu harcamanın en düşük olduğu bölge yüzde 16,1 ile İstanbul oldu.

Konut ve kira harcamalarına en yüksek payı ayıran bölge yüzde 28,9 ile İstanbul olurken Ortadoğu Anadolu bölgesinde bu pay yüzde 22,3 olarak gerçekleşti.

Ulaştırma harcamalarına en yüksek payı yüzde 19,6 ile Batı Anadolu Bölgesi'nin, en düşük payı ise yüzde 13,9 ile Doğu Karadeniz Bölgesi'nin ayırdığı tespit edildi.

Eğitim harcamalarına en yüksek payı ayıran bölge yüzde 3,2 ile İstanbul oldu. Eğitime en düşük pay ise yüzde 1,4 ile Doğu Karadeniz, Ortadoğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ayrıldı.