Türk bankalara kritik uyarı !

Türk bankalara kritik uyarı !
Güncelleme:

Fitch, siyasi belirsizliğin Türk bankaları için risk yarattığını bildirdi.

Fitch Ratings, Türkiye'de siyasi belirsizliğin uzun süreli olması halinde bunun ekonomi politikası üzerinde gerilimleri artıracağını,ülke bankaları için ek riskler yaratacağını bildirdi.

Yavaş ekonomik büyümenin, lirada değer kaybının, yüksek faiz oranlarının ve Türkiye'ye yönelik zayıf yatırımcı güveninin bankaların kredi profilleri üzerinde baskı yaratacağını belirten Fitch, temel senaryolarında ise faaliyet ortamında kötüleşmenin yavaşlayacağını, bankaların sermaye velikidite tamponlarının ılımlı şokları absorbe edeceğini öngördüklerini de vurguladı.

Türk bankacılık sektörünün çekirdek ve toplam sermaye rasyolarının Nisan ayı sonu itibariyle yüzde 12,9 ve 15,1 olduğuna işaret eden Fitch, bu rasyolarını TL'nin ABD Doları karşısında değer kaybetmesinden bu yana düşmekte olduğunu belirtti.

Fitch, stres senaryosunda TL'nin yüzde 20 daha değer kaysedeceğini ve çekirdek sermayerasyosunun 100baz puan daha gerileyeceğini öngördüklerini ifade etti. Ancak bu zayıflığın Türk bankalarını devam eden iç sermaye yaratımları ile kısmen dengelenmesini nmuhtemel olduğuna dikkat çeken Fitch, sermaye rasyolarının güçlü kalmaya devam edeceğini öngördüklerini kaydetti. Fitch,sermaye rasyolarının ancak kayda değer kredi zararları ile ciddi baskı altına girebileceklerini de vurguladı.