Türkiye-bahreyn İş Konseyi Ortak Toplantısı

Türkiye-bahreyn İş Konseyi Ortak Toplantısı

TİM Başkanı ve DEİK Başkan Yardımcısı Büyükekşi:- "2002 yılında 36 milyon dolar seviyesinde olan ticaret hacmimiz 2015'te 9 katına çıkarak 330 milyon dolara ulaştı. Geçen yıl dünya ticareti yüzde 11 gerilerken Türkiye'nin Bahreyn'e ihracatı 2014'e göre yü

İSTANBUL (AA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkan Yardımcısı Mehmet Büyükekşi, Türkiye ile Bahreyn arasındaki ticaret hacminin son 13 yılda 9 kat artarak 330 milyon dolara ulaştığını belirterek, "Ülkeler arasındaki ticaret hacminin 'kazan-kazan' prensibiyle çok daha yukarı seviyelere taşınabileceğine inanıyoruz" dedi.

DEİK Türkiye-Bahreyn İş Konseyi Ortak Toplantısı'nın açılışında konuşan Büyükekşi, Bahreyn Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halid Al Mooyed'in heyetiyle gerçekleştirdiği ziyaretin iki ülke iş dünyası arasında önemli bir başlangıç olduğunu söyledi.

Küresel finans sisteminin dinamik bir aktörü haline gelen Körfez bölgesi ile güçlü ekonomik ilişkiler tesis etmenin Türk iş dünyasının stratejik önceliği olduğunu dile getiren Büyükekşi, bölgedeki yatırımcı dostu olan Bahreyn'in kendileri için büyük önem taşığını aktardı.

Büyükekşi, Bahreyn'in bölgesinde ekonomik anlamda birçok ilke imza atan, serbest ticaret, yatırım, teşvik, döviz kuru politikalarıyla bölgesinin en önemli aktörlerinden olduğunu kaydederek, ülkenin gerçekleştirdiği yapısal reformlar ve izlediği serbest ekonomi politikaları sayesinde Orta Doğu bölgesinin bankacılık ve mali işlemler başkenti olarak nitelendirildiğini, yaklaşık 400 kuruluşun yalnızca finans sektöründe faaliyet gösterdiğini anlattı.


- Türkiye ile Bahreyn birbirini tamamlayacak ülkeler


Türkiye ile Baheyn'in birbirini tamamlayacak iki ülke olduğuna dikkati çeken Büyükekşi, "İş adamları ve ihracatçılar için birçok sektörde çeşitli fırsatlar barındıran bu iki kardeş ülkenin birbirini daha yakından keşfetmesi arzusu içindeyiz. Biz, ülkelerimiz arasındaki yakın ikili ilişkilerimizi ekonomik alanda da tesis etmek zorundayız."

Büyükekşi, ikili ilişkilerin son yıllarda büyük bir gelişim gösterdiğinin altını çizerek, "2002 yılında 36 milyon dolar seviyesinde olan ticaret hacmimiz 2015'te 9 katına çıkarak 330 milyon dolara ulaştı. Geçen yıl dünya ticareti yüzde 11 gerilerken Türkiye'nin Bahreyn'e ihracatı 2014'e göre yüzde 10,4 arttı. Türkiye, Bahreyn'in en fazla ihracat gerçekleştirdiği ilk 10 ülke arasında yer alıyor" ifadelerini kullandı.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin "kazan-kazan" prensibiyle çok daha yukarı seviyelere taşınabileceğine inandıklarını vurgulayan Büyükekşi, ikili ekonomik ilişkilerin daha ileri gitmesi için Türkiye ile Körfez İşbirliği Teşkilatı arasında devam eden serbest ticaret anlaşmalarının bir an önce tamamlanması gerektiğini söyledi.

Büyükekşi, TİM olarak ülkeler arasındaki işbirliğini artırmak için her türlü desteği vermeye hazır oldukları sözlerine ekledi.


- Mooyed: "Bahreyn'de sizler için ayrıcalıklar var"


Bahreyn Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Al Mooyed, iki ülkenin iş adamları ve ihracatçılarının düzenli bir şekilde bir araya gelmesinin önemli olduğunu belirterek, ülkelerinde yatırımcıların işlerini kolaylaştırmak için sürdürdükleri faaliyetleri anlattı.

Mooyed, "Sizi Bahreyn'e davet etmek isterim. DEİK ve buradaki yatırımcılara sunulan ayrıcalık ve fırsatları gelip yerinde görün" dedi.

Türk yatırımcı ve iş adamlarının 26 Eylül'de Bahreyn'de düzenlenecek Körfez-Türk İşbirliği Konferansı'na katılmalarını talep eden Mooyed, bu etkinlikten ortak fayda sağlanılmasını istediklerini söyledi.

Mooyed, "Küçük ama güzel bir ülkemiz var. Burada Orta Doğu'nun en serbest ekonomisi bizde. Hükümetin ve özel sektörün sunduğu fırsatlardan yararlanabileceğinizi düşünüyorum" diye konuştu.


- Barman: "Arap Ligi ile ticareti önemsiyoruz"


DEİK Türkiye-Bahreyn İş Konseyi Başkanı Muhammet Barman, toplantının başında yaptığı konuşmada kısaca DEİK'i tanıttı.

Kurul bünyesinde kurulmuş ülke iş konseylerinin Afrika, Amerika, Asya-Pasifik, Avrasya, Avrupa Birliği, Güney Doğu Avrupa, Körfez ve Orta Doğu olmak üzere 8 bölgeyi çatısı altında topladığını belirten Barman, "DEİK olarak Arap Ligi ülkeleri ile ticaretin yanı sıra karşılıklı yatırımlar ve müteahhitlik ilişkilerinin gelişmesine büyük önem veriyoruz. Özellikle yatırım ilişkilerinin potansiyelin altında olduğunu görmekteyiz. Ayrıca, bazı Arap Ligi ülkeleri ile henüz imzalanmamış olan serbest ticaret anlaşmalarının da en kısa zamanda imzalanmalarını temenni etmekteyiz" dedi.

Bahreyn'in bölgedeki stratejik önemine değinen Barman, bu ülkenin kendilerinin önemli bir ortağı olduğunu, yakın gelecekte Bahreyn'de daha fazla Türk, Türkiye'de de daha fazla Bahreyn vatandaşının yatırımını görmeyi umut ettiklerini sözlerine ekledi.

Toplantının açılışından sonra ülkeler arasındaki iş fırsatlarına ilişkin ikili toplantı ve sunumlar gerçekleştirildi.