Türkiye'de bir ilk ! Bakan bizzat inceledi

Türkiye'de bir ilk ! Bakan bizzat inceledi
Güncelleme:

Fransa ve Amerika'dan sonra Türkiye'de ilk kez elektrikler kesilmeden canlı bakım çalışması yapıldı.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakını Ali Rıza Alaboyun, Türkiye tarihinde ilk defa enerji hattı üzerinde 401 bin voltluk enerji akımı esnasında elektrikler kesilmeden özel bir teknik ile yapılan canlı bakım çalışmasını yerinde inceledi.

1 Kasım seçimleri öncesinde olası bir enerji krizinin yaşanmaması için uzun süredir çalışmalar yapan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Türkiye tarihinde ilk olan ve 401 bin voltluk enerji akımı esnasında hatta elektrikler kesilmeden yapılan canlı bakım çalışmasını yerinde inceledi. İletken bir elbise giyerek özel bir teknik ile 401 bin voltluk enerji akımı olan hat üzerinde bakım ve tamir çalışması yapan elektrik teknisyenleri, bu özel teknik için 2 senedir Fransa’da eğitim görüyorlar.

1302412.jpg

“Amacımız enerji, zaman ve ekonomik kayba neden olmak enerjiyi vatandaşlarımıza ulaştırmak” ifadelerini kullanan Bakan Ali Rıza Alaboyun, Fransa ile yapılan eşleştirme projesi çerçevesinde yapılan bir anlaşma ile 8’er kişiden oluşan 16 kişilik 2 ekibin 2 senedir Fransa’da bu özel teknik ile ilgili eğitim gördüklerini, Fransa ve Amerika’nın dışında artık Türkiye’de de elektrik akımı kesilmeden bakım ve onarım çalışmalarının yapılabildiğine dikkat çekti.

Uygulanan bu özel teknik sayesinde canlı iletim hatlarında bakım ve onarım çalışması yapan teknisyenlerin hayati tehlikelerinin bulunmadığına dikkat çeken Bakan Alaboyun, “Üzerinde 401 bin voltluk enerji akımı olan hattı kesmeden bakım yapılıyor. Sorunlu olan bölgeleri sorunsuz olarak müdahale etme şansı tanıyor bize. Hattın üzerinde çalışan arkadaşımızın üzerinden 401 bin voltluk enerji geçiyor. Şuanda iletim hatlarında bunu yapıyoruz, ileride dağıtım hatlarının şehir şebekelerinde de canlı bakımları sorunsuz yapabileceğiz. Canlı bakım esnasında elektrikler kesilmeden, maliyet olmadan, dedikodular, spekülasyonlar olmadan bakım ve onarım çalışmaları yapılabiliyor” dedi.

1 Kasım seçimlerinde özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde ulaşımın zor olduğu yerlerde olası kesintilere helikopterlerle gidecek ekiplerin canlı hatlar üzerinde müdahale etme şansının olduğunu kaydeden Bakan Alaboyun, “52 bin kilometrenin üzerinde iletim hatlarımız, 1 milyon 150 bin kilometre de şehir içi iletim hatları var. Şehir içi iletim hatları genellikle dağıtım şirketlerine bağlı. Dağın başından geçen iletim hatlarına bu tür müdahaleler helikopterlerle götürülecek personel tarafından yapılacak. İnşallah sorunsuz bir şekilde seçimleri tamamlayacağız” diye konuştu.

Canlı bakım tekniği ile ilgili eğitim alan personelin konunun uzmanı olduklarını ifade eden Alaboyun, “Buradan oluşacak nüve ile bu sayı artacak ve Türkiye geneline yayılacak. Birkaç sene içinde arkadaşlarımız eğitim verebilecek duruma gelecekler” ifadelerini kullandı.

TEİAŞ personeli tarafından 401 bin voltluk enerjinin geçtiği hat üzerinde elektrikler kesilmeden yapılan çalışmayı izleyen Bakan Alaboyun, canlı bakım ve onarım çalışmasını yapan işçilerle de sohbet etti. Bakan Alaboyun, Türkiye tarihinde ilk defa uygulanan bu özel tekniğin uzmanı olan personele yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür etti.

401 bin voltluk enerjinin geçtiği hat üzerinde çalışmasını tamamladıktan sonra gazetecilerin sorularına cevap veren elektrik teknisyeni Ergül Coşkun, “Bize bu işi Fransızlar öğretti. 2 yıldır bu eğitimlerimiz devam ediyor. İlk dönemlerde tedirginliğimiz vardı, nihayetinde 401 bin volt enerjide çalışıyoruz. Zamanla, eğitimlerden sonra bu tedirginliği attık. Üzerimizdeki elbise tamamen iletken bir elbise. Bu elbiseyi giymeden bu iş yapılmaz” açıklamasında bulundu.