Türkiye'nin ''paraları'' eriyor !

Türkiye'nin ''paraları'' eriyor !
Güncelleme:

Ekonomi uzmanlarına göre cari açık arttıkça Merkez Bankası'nın rezervleri eriyor.

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre, haziran ayı cari açığı 3.36 milyar dolar oldu. Açıklamada ayrıca rezervlerin haziran ayında 768 milyon dolar azaldığını da kaydedildi. Sözcü'den Eren Sakarya'nın haberine göre böylece Eylül 2014′te 134 milyar doları aşan Merkez Bankası toplam rezervleri 2015 Temmuz ayında 120 milyar dolar seviyesini kadar düşerek, 10 ayda 14 milyar dolar eridi.

 

Sözcü yazarı duayen ekonomist Ege Cansen, Merkez Bankası’ndaki erimeyi değerlendirdi. Cari açık olan bir ülkeyi zarar eden şirkete benzeten Cansen, cari açığı olan bir ülkenin rezervi olmayacağını ifade etti. Cansen, hem piyasalara güven vermek, hem de ülkenin dövizsiz kalmaması için Merkez Bankası’nın rezerv tuttuğunu, bunu da yurt dışından gelen sıcak para ile yaptığını söyledi. Cansen “Merkez Bankası ezelden beri borç alarak rezerv biriktirir. Cari açık verdiğin zaman rezervsiz kalmak bir nevi kader. Borç alarak rezerv kuran Merkez Bankası, bu borçla ekonomide bir güven ortamı, döviz piyasasında istikrar, enflasyonda da dengeleme sağlamaya çalışıyor.” dedi.

14 MİLYAR DOLAR NEDEN UÇTU?

Cansen, rezervlerdeki erimenin nedeni olarak cari açık ve dışarıya sermaye çıkışı olarak gösterdi. Cansen “Bu iki unsurun toplamından daha fazla Türkiye’ye tabiri caizsse ‘sıcak para’ gelmediği için rezervlerde erime yaşanıyor.” dedi.

PEKİ NE YAPMAK LAZIM?

Ege Cansen, Merkez Bankası rezervlerinin artması için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

“IMF’nin geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye yönelik bir uyarısı oldu. IMF, yabancı yatırımcıya güven sağlamak amacıyla Türkiye’nin rezervlerini arttırmasını bunun için de faiz arttırması ve Türkiye’ye daha fazla sıcak para girmesi gerektiğini belirtti. IMF’nin bu tavsiyesi kısa vadede yarar sağlar ama uzun vadede sağlıklı bir adım olmaz. Uzun vadede kalıcı adım, cari açığın sıfırlanması hatta cari açıkta pozitife geçilmesidir. O zaman rezerv diye bir sorun kalmaz. Cari açığın ilacı, döviz fiyatlarının geniş bir zamana yayılarak artmasıdır. Aslında hükümet dövizin değerlenmesine sınırlı olarak izin veriyor. Ama sepet fiyatları artmıyor. Rezerv probleminin kalıcı olarak çözülmesi için, döviz fiyatlarının uzun vadede ve kalıcı şekilde enflasyondan hızlı artması gerekir.”