Türkiye'nin kredi notu tehlikede mi ?

Türkiye'nin kredi notu tehlikede mi ?

Standard& Poor's, Türkiye'nin ülke riskini de 'yüksek risk' olarak revize etti.

Darbe girişiminin hemen ardından Türkiye'nin kredi notunu bir kademe indiren kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's (S&P), Türkiye'nin ülke riskini de "orta derecede yüksek risk (4)" düzeyinden "yüksek riske (5)" revize etti.

S&P tarafından yayımlanan açıklamada, ülke riski değerlendirme notunun "bir ülkede iş yapıyor olmanın ekonomik, kurumsal, finansal ve hukuki riskleri hakkında" kapsamlı bir değerlendirme olduğu ve kurum ile işletmelerin kredi notu üzerinde etkisi bulunabileceği ifade edildi.

NOTU DA DÜŞÜRMÜŞTÜ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard& Poor's darbe girişiminin ardından siyasi kutuplaşmanın arttığı ve kurumsal denetim mekanizmalarının zayıfladığı şeklinde kanaat belirterek Türkiye'nin kredi notunu bir kademe düşürmüştü. Türkiye'nin kredi notunu BB+'dan BB'ye indirilirken, kredi notunun durağan olan görünümü ise "durağan"dan "negatif"e çevrilmişti.

MEHMET ŞİMŞEK S&P HAKKINDA NE DEMİŞTİ

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, geçen hafta yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, not indirimine giden kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's (S&P) ile çalışmadığını belirtmiş ve şöyle konuşmuştu: "S&P'nin en büyük argümanı, Türkiye'de siyasi gerilim artacak, Türkiye'nin demokrasisi bir anlamda zorlanacak, tehlikeye girecek, onun için notu indiriyoruz. İnanılır gibi değil tam tersi oldu, Türkiye'de gerilim azaldı, demokrasi güçlendi ve milletimiz daha da kenetlendi. Bunların not indiriminin temel argümanı tabiri caizse tamamen yanlış çıktı."

YABANCI SERMAYE AKIŞINA FREN YAPTIRABİLİR

Standard&Poors kararına, darbe girişiminden sonra "Türkiye'deki siyasi kutuplaşmanın daha da artmasını ve Türkiye'nin uzun süreli istikrarsızlığa sürüklenmiş olmasını" gerekçe göstermişti. Bu değerlendirmenin Türkiyeyönündeki yabancı sermaye akışını frenleyebileceği belirtiliyor. Uzmanlara göre yıllardır ödemeler dengesi açığı veren Türkiye yabancı sermaye girişine muhtaç olduğundan, yatırımların azalmasının Türk ekonomisine ağır darbe indirmesinden endişe ediliyor.