Türkiye'deki hacizlik çiftçiler de ''sır'' oldu!

Türkiye'deki hacizlik çiftçiler de ''sır'' oldu!
Güncelleme:

Banka borcunu ödeyemediği için malları haczedilen çiftçileri soran CHP’li Zeybek’e, Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, “Talep edilen bilgiler banka sırrıdır” dedi. CHP’nin raporuna göre ise çiftçilerin bankalara 118,1 milyar TL, Tarım Kredi’ye 10 milyar TL borcu var.

AK Parti iktidarında borç batağına düşen çiftçinin el konulan tarlaları ve haczedilen ürünleri, “banka ve müşteri sırrı” oldu.

CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek, tüm meslek gruplarının olduğu gibi tarımla uğraşan yurttaşların da zor günler geçirdiğini ifade etti.

Birgün gazetesinden Hüseyin Şimşek'in haberine göre Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi veren Zeybek, “Çiftçilerimiz sorunlara rağmen üretime devam etmek için bankalardan kredi kullanmakta ancak yaşanan ekonomik kriz nedeniyle ödemelerde zorluk yaşamaktadır” dedi. Zeybek, Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’ye “2020 yılı itibariyle kaç çiftçinin bankalara kredi borcu bulunmakta? Borç miktarı ne?” diye sordu.

PAYLAŞILMASI MÜMKÜN DEĞİL

Bakan Pakdemirli, CHP’li Zeybek’in önergesine Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü’nden bilgi alarak yanıt verdi. Bankanın yanıtını aktaran Pakdemirli, “Kamuya açıklanan finansal tablolar, denetim raporları ve faaliyet raporlarında yer alan veriler haricinde talep edilen bilgiler, 5441 sayılı Bankacılık Kanunu’nun “sırların saklanması” başlıklı maddesi kapsamında banka ve müşteri sırrı olduğu mütalaa edildiğinden paylaşılması mümkün bulunmamaktadır” ifadelerini kullandı.

TOPLAM BORÇ 160 MİLYAR TL

Bakanlık bilgilerin banka sırrı olduğunu söylese de CHP’nin bu konuda Mayıs ayında hazırladığı bir rapor, çiftçilerin “nefes alamaz durumda” olduğunu ortaya koydu. CHP’nin önceki dönem Tarım Politikaları’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal tarafından hazırlanan raporda, çiftçilerin 2018 Temmuz’unda bankalara 99,9 milyar, Tarım Kredi Kooperatifi’ne ise 7,6 milyar TL borcu olduğu bildirilmişti. Bu rakam, bu yılın mayıs ayında bankalar için 118,1 milyar TL’ye, Tarım Kredi için ise 10 milyar TL’ye çıktı.

‘ÇİFTÇİ SADECE MÜŞTERİ DEĞİL’

Kendisine gönderilen yanıtı değerlendiren CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek, Tarım ve Orman Bakanı’nın çiftçileri yalnızca “müşteri” olarak göremeyeceğini kaydetti. Zeybek, AK Parti’nin çiftçileri borç batağına sürüklediğini söyledi.

TİCARİ DEĞİL SİYASİ SIR

Zeybek, iktidarın yanlış ve dışa bağımlı tarım politikaları nedeniyle ülkenin tüm kesimlerinin ciddi sorunlar yaşadığını ve çiftçilerin bunların başında geldiğini dile getirdi: “Çiftçilerimizin bankalara olan kredi borçlarını ödemede yaşadıkları sıkıntıları, TBMM’de ziyaretimize gelen ve seçim bölgemizde ziyaret ettiğimiz Antalyalı çiftçiler vasıtasıyla daha yakından öğrendik. AK Parti kadrolarının çiftçilerin bankalara olan kredi borçlarını saklaması ticari bir sır değil, siyasi bir sırdır. Çiftçilerimizin borçlarını ödeyemedikleri için üretim yaptıkları tarlaları, bağ ve bahçelerin mülkiyeti bankalara geçmektedir. Ülkemizdeki bankaların yabancı ortaklıkları ve çok uluslu büyük şirketlerin tarım arazileri üzerindeki sahipliklerinin önünü açacak bir durumla karşı karşıyayız.”

Birgün