Türkiyeden KKTCye 3 milyar lira mali yardım

Türkiyeden KKTCye 3 milyar lira mali yardım

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) yapılan mali yardım miktarının, 3 milyar liraya çıkarıldığını belirtti.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) yapılan mali yardım miktarının, 3 milyar liraya çıkarıldığını belirtti. Atalay, "Kamu borç yönetiminin sağlıklı bir yapıya kavuşturulması amacıyla, 300 milyon lira da ilave kaynak sağlanması taahhüt edilecektir." dedi.

        Türkiye ile KKTC arasındaki Ekonomik ve Mali İşbirliği Protokolü, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, KKTC Başbakanı Birsen Küçük arasında imzalandı. Başbakanlık merkez binasında gerçekleştirilen törende konuşan konuşan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, KKTC Başbakanı Küçük ve beraberindeki heyeti Ankara'da ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirtti. Türkiye ile KKTC arasında 3 yıllık ekonomik programın çalışıldığını kaydeden Atalay, Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında 1986 yılından itibaren ekonomik ve mali işbirliği protokolleri imzalandığını ifade etti. Atalay, 2001 yılından itibaren bu yana ise söz konusu protokollere ek olarak ekonomik programların da yer aldığını söyledi.

        İmzalanan ekonomik protokolün diğerlerinden farklı olarak KKTC hükümeti tarafından hazırlandığına dikkat çeken Atalay, "Bu programın temel amacı, Kıbrıs Türk halkının refah seviyesinin artırılması için sürdürülebilir ve rekabet edilebilir bir ekonomik yapının tesis edilmesidir. Bu amaçlar çerçevesinde, Türkiye Cumhuriyeti önümüzdeki üç yılda, bir önceki program döneminde 2 bin 584 milyon lira olan KKTC'ye taahhüt ettiği mali yardım miktarını, 3 milyar liraya çıkarmaktadır. Ayrıca kamu borç yönetiminin sağlıklı bir yapıya kavuşturulması amacıyla, şartları yapılacak çalışmalarla belirlenmek üzere 300 milyon lira ilave kaynak sağlanması da taahhüt edilmektedir." diye konuştu.

        "KKTC HUZUR VE REFAH İÇİNDE YAŞAMAYI SÜRDÜRECEK"

        Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'in iyi niyet misyonu çerçevesinde Ada'da iki toplum arasında sürmekte olan müzakere sürecine destek vermeyi sürdüreceğini belirten Atalay, "Ancak müzakere süreci nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın, Kıbrıs Türk halkı huzur ve refah içinde yaşamayı sürdürecektir." dedi. Atalay, şöyle konuştu: "Müteaddit kez ifade ettiğim gibi, hükümetimiz, Ada'da kalıcı çözüm olsun ya da olmasın Kıbrıslı Türklerin her halükarda güçlü ve sürdürülebilir ekonomik yapıya sahip olmasına büyük önem atfetmektedir. KKTC'nin gelecekte daha güçlü olması, halkın kendine yetecek, rahat ve huzurlu bir hayat sürmesi hükümetimiz için çok önemlidir. Türkiye KKTC'nin kalkınmasına büyük önem vermektedir. Bu amaçla üzerine düşeni bugüne kadar olduğu gibi, bugünden sonra da yapmaya devam edecektir. Bu vesile ile Başbakan Sayın Küçük başkanlığındaki hükümetin, ekonominin sağlıklı bir yapıya kavuşması için uyguladığı politikaların hükümetimiz tarafından desteklenmesine devam edilecek. KKTC'nin her alanda güçlü ve kendine yeterli olabilmesi için hükümetimizin her türlü katkıyı sağlamaya devam edeceğini bir kez daha ifade ediyorum. İmzaladığımız ekonomik ve mali işbirliği protokolünün iki ülkeye hayırlı uğurlu olmasını diliyorum."

        İRSEN: KKTC'Yİ TATMİN EDEN BİR PROTOKOL

        KKTC Başbakanı İrsen Küçük ise yeni protokolle KKTC'ye ayrılan mali yardımın 3 milyar liraya çıkarıldığını ifade ederek, kamu bankalarının kalkınması için ise 300 milyon lira katkının görüşüldüğünü söyledi.

        Küçük, Türkiye ile yapılan istişarelerin ardından KKTC'yi tatmin eden bir protokolün imzalandığını vurgulayarak, başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzerek hükümet görevlilerine teşekkürlerini iletti.

        Program sonunda, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile KKTC Başbakanı Birsen Küçük ile Ekonomik ve Mali İşbirliği Protokolü'nü imzaladı. CİHAN