''Türkiye'nin altın rezervi 2020'de ikinci kez geriledi''

''Türkiye'nin altın rezervi 2020'de ikinci kez geriledi''
Güncelleme:

IMF, Türkiye’nin altın rezervlerinin bu yıl ikinci kez gerilediğini ve 22,46 milyon onstan 22,12 milyon onsa düştüğünü açıkladı.

Uluslararası Para Fonu(IMF) verilerine göre, Türkiye'nin altın rezervi Kasım ayında düşüş gösterdi. 

Dünya gazetesinin haberine göre, IMF'nin internet sitesinde yer alan verilere göre, bir önceki ay 22,46 milyon ons olan rezervler, Kasım ayı sonunda 22,12 milyon onsa geriledi. 

IMF verileri ile Türkiye'nin altın rezervi bu yıl ikinci kez geriledi. IMF kayıtlarında Türkiye'nin altın rezervi geçen yılın sonunda 16,82 milyon ons olarak görülüyor. Böylece bu yıl rezervlerde 5,3 milyon ons artış yaşanmış oldu. 

 FED'İN AÇIKLAMASI ONS FİYATINI DESTEKLEDİ 

Altın fiyatlarını değerlendiren Analistler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) beklentiler doğrultusunda faizlerde değişiklik yapmamasına karşın Fed Başkanı Jerome Powell'ın risklere vurgu yaparak, mali yardımların önemine dikkati çekmesinin altının ons fiyatını desteklediğini ifade etti.

Yurt içinde, dolar kurundaki düşüş nedeniyle altının gram fiyatındaki yükselişin sınırlı kaldığını belirten analistler, İngiltere Merkez Bankası'nın faiz kararı, Avro Bölgesi'nde enflasyon ve ABD'de konut başlangıç verilerinin takip edileceğini belirtti. 

 AĞBAL'DAN PARA POLİTİKASI AÇIKLAMASI 

Türkiye’de faiz ve kurdaki dalgalanmalar devam ederken, Para ve Kur Politikası toplantısında konuşan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal, “Temel politika aracı repo faizi olacak. Faiz koridoru ve geç likidite penceresi politika aracı olarak kullanılmayacak" dedi. 

"TCMB kurların düzeyini ya da yönünü belirleme amaçlı döviz alım ya da satım işlemi yapmayacaktır" diyen Ağbal, enflasyonu düşürmede de kararlı olduklarını kaydederek, gerekmesi durumunda para politikasının daha da sıkılaştırılacağını belirtti. 

 Enflasyon hedeflerinin kararlılıkla uygulanacağını ifade eden Ağbal, yüzde 5 enflasyon hedefinin korunduğunu hatırlatarak, şunları söyledi: 

Hükümetle birlikte belirlenen ve üzerimize düşen sorumluluğun farkındayız. Orta vadeli patikayla uyumlu hedefe kademeli yaklaştıracak şekilde uygulayacağız.  

Ekim enflasyon raporundaki yüzde 9,4 tahmin hedefine ulaşma kararlılığı içindeyiz. Enflasyon hedeflemesi rejimi gereği sıkılık düzeyini bu tahmin hedefiyle uygun belirleyip uygulayacağız.