Uganda Ve Tanzanya'da İş Fırsatları

Uganda Ve Tanzanya'da İş Fırsatları

MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Kiler:- "Yakın zamanda Uganda'nın enerji sektöründe çok fazla yatırım çekmesi öngörülüyor"- "Uganda'nın tamamının taranması halinde 6 milyar varil petrol toplamına ulaşılacak"- "Türkiye ve Tanzanya arasındaki ticaret hacmi s

İSTANBUL (AA) - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkan Yardımcısı Ümit Kiler, yakın zamanda Uganda'nın enerji sektöründe çok fazla yatırım çekmesinin öngörüldüğünü; sebebinin ise Albert Gölü havzasında önemli miktarda petrol bulunması olduğunu söyledi.

MÜSİAD Genel Merkezinde Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve MÜSİAD iş birliğiyle düzenlenen panelde konuşan Kiler, Uganda'nın tamamının taranması halinde 6 milyar varil petrol toplamına ulaşacağı belirtti.

Kiler, "Dünyanın en büyük 2. gölü sayılan Viktoria Gölü'nün yarısı, Uganda sınırları içinde kalıyor. Özellikle tatlı su balıkçılığında yatırım fırsatları var. Aynı zamanda enerji üretimi için de oldukça cazip sayılan bu gölde, hidroelektrik ve diğer santrallerin kurulması mümkün." dedi.

Türkiye ve Tanzanya arasındaki ticaret hacminin son 10 yılda yaklaşık 5 katına çıktığını söyleyen Kiler, 2015 yılı itibarıyla Türkiye'nin ihracatı 116,5 milyon dolar ithalatının ise 34,6 milyon dolar olduğunu vurguladı.

Son 10 yıldır, Uganda'ya yapılan yatırımlarda artış olduğunu belirten Kiler, "Bu yatırımların büyük kısmı imalat sanayisine yönelikti, giyim eşyaları talebinde artış vardı ama bundan sonra yatırım alanları artacak. Özellikle enerji sektörünün öne çıkacağını kestirmek zor değil." ifadelerini kullandı.

Tanzanya'nın son 10 yılda Sahra Altı Afrika'da en iyi ekonomik performansı gösteren ülkelerin başında geldiğini söyleyen Kiler şunları kaydetti:

"Sanayi ve hizmetler sektörünün katkılarıyla ortalama yüzde 7 gibi önemli bir büyüme oranı yakalayan Tanzanya, 2014-2015 döneminde, Ekonomi Bakanlığı tarafından öncelikli ülkelerden birisi olarak belirlenmişti. Öncelikle, Tanzanya 50 milyona yaklaşan nüfusuyla, Doğu Afrika'nın en büyük ülkesi. Aynı zamanda Afrika'nın en büyük 3.altın üreticisi. Önemli maden yataklarının yanı sıra büyük miktarda doğalgaz rezervi var.

Ayrıca, bölgedeki diğer ekonomilere kıyasla, Tanzanya ekonomisi dış yatırıma daha açık. Ülkede dış yatırımı kısıtlayan hiçbir yasa veya uygulama yok. Yatırımcılar, yerel yardımlardan da istifade edebiliyor. Hükümet dış yatırımları teşvik ve garantiyle destekliyor. Tarımda gübre, makine ve sulama sistemleri satışı; enerji sektöründe santraller ve turizmde ise otel inşaatı, hatırı sayılır iş fırsatlarını teşkil ediyor."

Turizmin şu anda Tanzanya'nın 3. döviz kalemi olduğunu ifade eden Kiler, önümüzdeki 10 yılda en çok yatırım çeken 2. alan olacağının tahmin edildiğini söyledi.


- "Nijerya ve Fildişi şubelerimizin açılışını yaptık"

Kiler, "MÜSİAD şu anda yurt içinde 86, yurt dışında 169 noktada, 11.000 üyeyi ve yaklaşık 50.000 işletmeyi temsil ediyor. Birkaç gün önce Romanya şubemizi açtık. Bu sene Belçika, Karlsruhe, Strasbourg, Londra, Tokyo, Sydney, Johannesburg, Astana ve Bakü'yle açılışlarımıza devam edeceğiz." diye konuştu.

Geçtiğimiz aylarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Afrika'ya seyahat ettiklerini belirten Kiler, ziyaret sırasında Nijerya ve Fildişi olmak üzere Afrika'daki ilk şubelerinin açılışlarını yaptıklarını ifade etti.

Şu anda, Sahra Altı Afrika ülkeleriyle aramızdaki ticaretin hacminin çok düşük rakamlarda seyrettiğini belirten Kiler, şunları söyledi:

"Halbuki kıta ülkelerinde Türk firmaları için iş fırsatları var. Afrika'nın göller bölgesinde yer alan Uganda ve Tanzanya, bu fırsatları barındıran ülkelerden. 2005 yılında Uganda’ya ihracatımız 3,9 milyon, ithalatımız 12,5 milyon dolar. 2015 itibarıyla ihracatımız 22,1 milyon dolara çıkmış. İthalatımız ise 7,1 milyon dolara gerilemiş."


- "Balık vermişler ama balık tutmayı göstermemişler"


DEİK,Türkiye- Afrika İş Konseyleri Doğu Afrika'dan Sorumlu Koordinatörü Ersin Eren, Uganda'nın Türkiye ürünleri istediğini sebebinin ise Çin mallarının kalitesiz olduğunu vurguladı.

Eren, "Ülkede domates var ama salçayı yapacak kimse yok. Balık vermişler ama balık tutmayı göstermemişler." dedi.

Uganda'da sütün kilosunun 10 cent olduğunu belirten Eren, "Sütü sağdıktan sonra satacakları yer yok. Süt tozu yapacak Türk grupları olursa müşterileri zaten hazır." diye konuştu.