Ünlü ekonomist Dolar kurunun olması gereken rakamı açıkladı

Ünlü ekonomist Dolar kurunun olması gereken rakamı açıkladı
Güncelleme:

Ekonomim yazarı Şeref Oğuz, ihracatçının dolar kuru beklentisine ilişkin değerlendirmede bulundu. Oğuz, "İhracata yeni darbe, sabit tutulan kur yüzünden TL/dolar paritesinden gelecek gibi görünüyor" dedi.

Ekonomim yazarı Şeref Oğuz, ihracatçının dolar kuru beklentisine ilişkin, 'İhracatçı: Bu kurla zarardayız' başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Sabit dolar kuruna değinen Oğuz, "Dolar kuru 18,63 liraya park etmiş durumda... Adeta sabit kura geçmiş gibiyiz. Gün içerisinde en düşük 18,62 TL görülüyor. En yüksek 18,66 TL. Sanki ideal kur hareketleri gerçekleşircesine bir fiyat seyri ile karşı karşıyayız. Gören; kur istikrara kavuşmuş, makroekonomik ihtiyati tedbire dahi gerek kalmamış sanır" dedi.

"KURU TUT FAİZİ İNDİR GERİSİNİ SAL GİTSİN"

"Hayat kalitemiz ve alım gücümüzdeki büyük düşüşü de görmeseydik iyiydi" diyen Oğuz, " Kur kıpırdamasın diye onca önlem alıyoruz. Enflasyon kıpırdamasın diye neredeyse her marketin başına birini dikeceğiz. Olağanüstü bir çaba neticesi rakamların illüzyonu ile karşı karşıyayız. Bindik bir alamete, gidiyoruz kıyamete... Kuru tut, faizi indir ve geriye ne kalmışsa salıver gitsin... Misal enflasyon; baz etkisiyle düşüşe bel bağlamak yetermiş gibi davran. TÜİK ne güne duruyor? Merkez indiremiyorsa, TÜİK indirsin. Onlara boşuna mı maaş ödüyoruz? Bozuk havalardan da zaten meteoroloji mesul(!) tutalım gitsin" ifadelerini kullandı.

 "İHRACATÇININ DOLAR KURU BEKLENTİSİ 22-24 TL"

Oğuz, "Maliyetler artıyor, pazar daralıyor ancak bunu fiyatlarına yansıtma noktasında zayıf kalıyorlar. Zaten parite yüzünden kayıplar yaşanmış ve ihracatçının dövizinin %40’ına Merkez el koymuş durumda... İhracatçının kur beklentisi 22- 24 TL bandı. Bundan 1 yıl önce kur atağını “rekabetçi kur” diye savunuyordu yönetim. Şimdi de “heterodoksun başarısı” diyor ama cari fazla beklerken cari açık rekorları kırıyoruz. Enerji maliyetleri, Avrupa’dan yağan sipariş iptalleri de cabası..." dedi.

"İHRACATA YENİ DARBE DOLAR/TL PARİTESİNDEN GELECEK"

Dış ticaret açığına değinen Oğuz, "Bakan Muş’a göre pariteden 11 aylık sürede 3 milyar $ cari açığa ilave gelmiş. İhracata yeni darbe, sabit tutulan kur yüzünden TL/dolar paritesinden gelecek gibi görünüyor" ifadelerine yer verdi.

 

Şeref Oğuz'un yazısının tamamı için...