Ünlü ekonomistten Merkez Bankası için dikkat çeken çıkış

Ünlü ekonomistten Merkez Bankası için dikkat çeken çıkış
Güncelleme:

Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle oluşturulan Fiyat İstikrarı Komitesi’ni ekonomist Mahfi Eğilmez Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası özelinde değerlendirdi.

Türkiye’nin en önemli iktisatçılarından eski hazine müsteşar yardımcısı Mahfi Eğilmez sosyal medya hesabından bir Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) gerçeğini paylaştı.

Fiyat istikrarının kalıcı olarak sağlanmak amacıyla Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'yle Fiyat İstikrarı Komitesi kurulurken bu komite içerisinde Hazine ve Maliye Bakanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Sanayi ve Teknoloji bakanı, Tarım ve Orman Bakanı, Strateji ve Bütçe Başkanı ile beraber Merkez Bankası Başkanı da yer alacak.

Merkez Bankası’nın bağımsızlığı konusunda tartışmalar süregelirken Türkiye’nin en çok tanınan ekonomistlerinden Mahfi Eğilmez sosyal medya hesabı üzerinden Fiyat İstikrarı Komitesi’ni ve alınan kararlarla ilgili oldukça dikkat çekici bir paylaşımda bulundu.

MERKEZ BANKASI’NIN BAĞIMSIZLIĞI

TCMB Kanununun fiyat istikrarıyla ilgili maddesini Twitter’da paylaşan Eğilmez ilgili maddede “Banka, fiyat istikrarını sağlama amacı ile çelişmemek kaydıyla Hükümetin büyüme ve istihdam politikasını destekler” ifadeleriyle Merkez Bankası bağımsızlığının hiçe sayıldığını belirtti.

Merkez Bankası'nın bağımsızlığını sorgulayan Mahfi Eğilmez paylaşımında“TCMB Kanununun fiyat istikrarıyla ilgili maddesi aşağıdadır. Yeni kurulan Fiyat İstikrarı Komitesinin varlığı altında TCMB fiyat istikrarını sağlamak için uygulayacağı para politikasını nasıl kendisi belirleyecek? Nerede kaldı Merkez Bankası'nın bağımsızlığı?” diye yazdı.

 Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ise sosyal medyada yayılan paylaşımlar üzerine Merkez Bankası’nın müdahale edilmediğini öne sürdü. Eğilmez "Fiyat istikrarını sağlama görevi Merkez Bankası'nındır. Fiyat İstikrarı Komitesi'nin ana amacı, enflasyonda risk oluşturan arz şoklarına karşı çözüm önerilerinin geliştirilmesidir. Hiçbir şekilde Merkez Bankası’na müdahale söz konusu değildir" şeklinde bir açıklama yayınladı.

Ünlü ekonomistten Merkez Bankası için dikkat çeken çıkış - Resim : 1