Üreticileri yağmur vurdu !

Üreticileri yağmur vurdu !
Güncelleme:

İzmir'de kuvvetli yağan yağış, üreticileri var tarlalarını perişan etti.

İzmir'in Menemen İlçesi'nde, sabaha karşı bastıran sağanak yağmur, hayatı olumsuz etkilerken, ekili alanlar sular altında kaldı. Mavradin Mevkisi'ndeki ekili alanlarda incelemede bulunan Menemen Ziraat Odası Başkanı Metin Karagöl, yağmurun başta pamuk üreticileri olmak üzere çiftçileri perişan ettiğini söyledi.

Menemen'de bugün sabah karşı bastıran ve aralıksız 2 saate kadar yağan sağanak yağmur tarım alanlarının suyla dolmasına neden oldu. Metrekareye 48 kilogram yağmur düşen ilçede, çiftçiler kara kara düşünmeye başladı. Menemen Ziraat Odası Başkanı Metin Karagöl, tarım arazilerini gezip, yağmurun neden olduğu zararları yerinde tespit etti. Mavradin Mevkisi'ndeki incelemelerinin ardından bir açıklama yapan Karagöl, "Bugün sabaha kadar devam eden yağmur Menemen Ovası'nda hemen hemen her tarafın sular altında bıraktı. Türkilye'de ve ilçemizdeki çiftçiler bu iklim değişikliklerinden müthiş derecede nasibini alıyor. Gerçekten çok büyük sıkıntı yaşıyoruz. Menemen'de pamuk üreticisi, üç-dört sefer tarlalarını bozup, tekrar dikim yapmak zorunda kaldı. Daha bir kaç gün önce dikim yapanlar olmuştu. Çiftçilerimize geçmiş olsun demek istiyorum" dedi.

Çiftçinin zor bir yıl yaşadığını belirten Karagöl, "Desteklemelerin yetersizliğinden hep bahsediyoruz. Pamuk üreticisine, destekleme haricinde ayrıca bir destek gerekiyor gibi geliyor bana. Bu yağmurun mısır ve zeytin gibi ürünlere faydası var ama pamuk bu mevsimde yani ilk yetişme döneminde suyu sevmiyor. Zaten pamuk ekimi düşük. Geçen yıla nazaran yüzde 30'a varan bir ekim azlığı var. Yüzde 10 da yağmur nedeniyle ürün kaybı yaşanır. Gerçekten Türkiye'nin tekstil alanında ihtiyacı olan pamuğun yarısını yetiştiriyorduk. Yarısı da yurtdışından alınıyordu. Bu durumda biraz daha fazla almak, ithalat yapmak zorunda kalınacak" diye konuştu.