Vergisini düzenli ödeyen indirim alacak

Vergisini düzenli ödeyen indirim alacak

Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergisini düzenli ödeyen mükelleflere indirim uygulanacağını söyledi.

Çıkan vergi afları sonrası her seferinde “Biz enayi miyiz?” sorusuyla gündeme gelen, düzgün vergi ödeyen mükelleflere, “vergide oran indirimi” müjdesi geldi. Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Mükellefin son 3 yılına bakacağız. Karnesi pekiyi ise ödeyeceği vergiyi daha düşük oranda ödeyecek” dedi. İndirim oranıyla ilgili rakam ise henüz netleşmedi. Bu konuyla ilgili çalışmaların hemen hemen tamamlanmak üzere olduğu belirtildi.

‘Son 5 yıl’ çilesi bitiyor
“Ben vergi borçlarımı süresinde ödedim, sıkıntım yok. Bana hiçbir şey yapmıyorsunuz ama borcunu zamanında ödemeyenlerin faizlerini, cezalarını siliyorsunuz. Peki benim günahım ne?” şeklinde itirazlar olduğunu dile getiren Ağbal, yeni düzenlemeyi şöyle anlattı: “Mükellef düzenli vergi ödediyse, son 3 yılına bakacağız, karnesi pekiyi ise ‘ödeyeceğiniz vergiyi daha düşük oranda ödeyin’ diyeceğiz. Dürüst mükelleflerimiz de bu şekilde ödüllendirilmiş olacak.”

Ağbal, şu anda mükellefin geçmiş 5 yıla ilişkin hesaplarının incelenebildiğini, yeni dönemde bunun 3 yıla inebileceğini söyledi. Ağbal, “Eğer bir mükellefin defter vergisi incelenecek ise bu en çok 3 yıl olsun. Böylece geçmişe dönük matrah artırımı talepleri de bana göre artık gelmeyecek, herkes hazırlıklı olacak”

Kalkınma Bankası can suyu verecek
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Kalkınma Bankası’nı yeniden yapılandırdıklarını açıkladı. 160 milyon lira olan sermaye 1 milyar liraya çıkarılacak.  Şimşek, yeniden yapılandırma sonucunda, Kalkınma Bankası’nın imalat sanayi yatırım projelerinin finansman ihtiyacına uzun vadeli ve uygun maliyetli kredi desteği, doğrudan sermayeye iştirak ve girişim sermayesi yöntemlerini kullanarak kaynak sağlayacak bir yapıya kavuşacağını kaydetti.
Türkiye’deki kalkınma ve yatırım bankalarının özellikle gelişmiş yörelerde yoğunlaştırdığına işaret eden Şimşek, gelişmeye daha fazla ihtiyaç duyulan  bölgelere finansman sağlanması açısından da bankanın yeniden yapılandırılmasının önem arz ettiğini vurguladı.

Zor gün dostu
Maliye Bakanı Ağbal, zor gününde mükellefin yanında olmak istediklerini de ifade ederek, şöyle konuştu: “Tecil diye bir düzenleme var ancak bu zorda kalan mükellefe yardım etmiyor. Ne diyor bu düzenleme, ‘teminat vereceksin.’ Zaten teminat verse borcunu öder veya yüksek oranlı gecikme zamları istiyoruz. O zaman da mükellef bu paraları ödemekte zorlanıyor. Şunu yapmak istiyoruz. Geçmiş dönemlerinde vergi borcunu düzenli ödeyen, vergi denetimleri sırasında herhangi bir sıkıntısı olmayan mükellefimiz, zor duruma düştüğünde biz ona çok daha düşük oranlarda, belki de faiz hiç almayacağız, teminat istemeyeceğiz çok daha uzun vadelerde taksitlendirme imkanı getireceğiz. Belki de belli bir süre hiç almayacağız. Önemli olan onu tutup kaldırmak ve işlerinin devamını sağlamak.”

Milliyet