Yeni Mezun Gençler 2 Yıl Prim Ödemeyecek

Yeni Mezun Gençler 2 Yıl Prim Ödemeyecek

Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Daire Başkanı Ünalan: "Liseden mezun olanlar 20 yaşını, üniversiteden mezun olanlar 25 yaşını geçmemek şartıyla, mezun oldukları tarihten itibaren 2 yıl süreyle prim borçlarına bakılma

YOZGAT (AA) - Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Daire Başkanı Uğur Ünalan, yeni düzenlemelerle lise ve üniversiteden mezun olan gençlerin 2 yıl sağlık hizmetlerinden faydalanabileceğini belirtti.

Ünalan, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Nejat Deniz ile SGK İl Binası'nda basın toplantısı düzenledi.

Kısa bir süre önce 6663 sayılı Kanun'un yürürlüğe girmesiyle gençlere birtakım yeni haklar verildiğini ve mağdur olmalarının önüne geçildiğini vurgulayan Uğur Ünalan, şöyle devam etti:

''Kanun yürürlüğünden önceki uygulamada lisede okuyan gençler 20 yaşına kadar, üniversitede okuyan gençler ise 25 yaşına kadar anne babalarının sağlık haklarından faydalanabiliyorlardı. Ancak, mezun olan geçlerimiz için bu haklardan faydalanma imkanı sona eriyordu. Hal böyle olunca, mezun olan gençlerimize işsiz oldukları dönemde çeşitli prim borçları çıkıyor ve ödemekte zorluk çekiyorlardı. İşte bu mağduriyete son vermek amacıyla bu durumda olan gençlerimize yeni haklar getirilmiş, herhangi bir kapsamda sigortaları olmasa bile sağlık hizmetlerinden faydalanmaları sağlanmıştır. Şöyle ki; liseden mezun olanlar 20 yaşını, üniversiteden mezun olanlar 25 yaşını geçmemek şartıyla, mezun oldukları tarihten itibaren 2 yıl süreyle prim borçlarına bakılmaksızın 'bakmakla yükümlü olunan' veya 'hak sahibi kişi sayılmak' suretiyle sağlık hizmetlerinden faydalandırılacaktır.''

Ünalan, aynı kanun ile anne ve babası üzerinden "bakmakla yükümlü olunan kişi" kapsamında olmayan gençlere de bu 2 yıllık sürede primleri devlet tarafından ödenerek sağlık hizmetlerinden faydalanma imkanı getirildiğini belirtti.

Sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için gençlerin mezun olduklarını gösterir belge ile bulundukları şehirlerdeki SGK müdürlüklerine müracaat etmeleri gerektiğini anlatan Uğur Ünalan, "Gerçekleştirilen sistem, ülkemizde çok önemli bir sorun olan sağlık sistemimizin işleyişinin düzeltilmesi ve insanımızın maruz kaldığı farklı uygulamaların ortadan kaldırılmasına dönük olması nedeniyle gerçekten de bir reform niteliğindedir." dedi.

Ünalan, sağlıklı bir toplumun oluşturulması ve insanca yaşamanın sağlanması adına getirilen bu hakların gençlere ve tüm topluma hayırlı olmasını da diledi.