Yunanistan Milli Piyango'ya talip oldu

Yunanistan Milli Piyango'ya talip oldu
Güncelleme:

Türkiye Varlık Fonu'na devredilen Türkiye Jokey Kulübü ve Milli Piyango'ya talip Yunanistan'dan çıktı.

Dünya Gazetesi’den Kerim Ülker bugünkü yazısında Yunanistanlı Intralot’un Milli Piyango ve Türkiye Jokey Kulübü’ne talip olduğunu yazdı. İşte Ülker’in yazısının ilgili bölümü: İhale süreci ‘yılan hikayesine' dönen Milli Piyango'da süreç hala belirsizliğini koruyor. Ocak ayında yayınlanan yeni Kanun Hükmünde Kararname ile özelleştirilmesi planlanan ancak birkaç kez ihalesi ertelenen Milli Piyango İdaresi ve Türkiye Jokey Kulübü'nün tüm hakları bilindiği üzere Türkiye Varlık Fonu'na devredilmişti.

Kamuoyunda ‘birlikte özelleştirilecek' algısı oluşan Milli Piyango ve Türkiye Jokey Kulübü'nün ilk talibi çıktı. Hem de Yunanistan'dan… Avrupa'nın en büyük şans oyunları şirketlerinden Intralot, dün yıllık genel kurul toplantısını yaptı. Toplantıda konuşan Atina merkezli şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Sokratis Kokkalis, yeni hedef pazarlarını açıkladı: ABD ve Türkiye…

‘ÖZELLEŞTİRMEYİ ÇOK YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ’
Şu anda ABD'de 12 eyalette olduklarını, bu ülkede 600 çalışanla faaliyet gösterdiklerini anlatan Kokkalis, daha fazla büyümek istediklerini ifade etti. Kokkalis'in ikinci hedef pazarı Türkiye'ye yönelik planları daha detaylıydı: “Türkiye'de Milli Piyango ile devlete ait Jokey Kulübü'nün özelleştirme sürecini çok yakından takip ediyoruz…”

1992 yılında kurulan Intralot'un hisseleri Atina Borsası'nda işlem görüyor. 6 bin 880 çalışanı bulunan ve 53 ülkede faaliyet gösteren şirket, 2015 yılını 1.9 milyar euroluk gelirle kapattı. Şirketin sahibi ise Yönetim Kurulu Başkanlığı koltuğunda oturan Sokratis Kokkalis… Yunanistan Komünist Partisi'nin geçmişte önemli isimlerinden biri olan Petros Kokkalis'in oğlu olan Sokratis Kokkalis'in 1.6 milyar dolarlık kişisel serveti var…

BİLYONER’İN YÜZDE 50 ORTAĞI
Türkiye'yi yakından tanıyan bir şirket Intralot, Türkiye'nin ilk elektronik şans oyunları platformu olan Bilyoner.com'un ortağı. Dünya piyango pazarı tedarikçi firmaları arasında üçüncü büyük şirket olan Intralot, Bilyoner'in yüzde 50'sine sahip. Diğer ortak ise Hitay Holding…

Bilindiği üzere Milli Piyango'nun ilk ihale sürecinden bu yana Intralot'un ilgisi var. 2013'te şirketin CEO'su Constantinos Antonopoulos, Türkiye’de bahis ve oyun sektöründe büyük fırsat olduğunu belirterek, Milli Piyango’nun özelleştirilmesi için yapılacak ihaleye o dönem Bilyoner'deki ortağı Çukurova Grubu ile birlikte girmek istediklerini açıklamıştı.

VARLIK FONU’NA DEVREDİLDİ
Maliye Bakanı Naci Naci Ağbal, bu yılın ilk günlerinde katıldığı bir televizyon programında at yarışı ve Milli Piyango’nun Varlık Fonu'na devredildiğini, yapılan düzenlemeyle şans oyunları alanında kamunun elindeki lisansları devrederek bir varlık oluşturulacağını ifade etmiş, iki şans oyununun özelleştirilmesinin bir paket olarak Varlık Fonu üzerinden gerçekleştirileceğini açıklamıştı. Ağbal, “İki lisansın birlikte değerlendirilmesi varlıklara talebi de artıracak, daha kapsamlı bir özelleştirmeye imkan sağlayacak” demişti.

VARLIK FONU’NUN AMACI NEDİR?

Başbakanlığa bağlı, ana faaliyet konusu fonların kurulması ve yönetimi olan, sermaye piyasalarında araç çeşitliliği ve derinliğine katkı sağlamak, yurt içinde kamuya ait varlıkları ekonomiye kazandırmak, dış kaynak temin etmek, stratejik, büyük ölçekli yatırımlara iştirak etmek için Türkiye Varlık Fonu ve bu fona bağlı alt fonları kurmak ve yönetmek üzere Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi kuruldu.

Seçiniz...