Yunanistan'a iyi haber geldi !

Yunanistan'a iyi haber geldi !
Güncelleme:

Euro Bölgesi maliye ve ekonomi bakanları Yunanistan’ın yeni önerisini olumlu buldu..

30 Haziran’a kadar IMF’ye 1.7 milyar Euro ödeyemez ve kreditörler Avrupa Komisyonu, IMF ve Avrupa merkez bankası ile yeni yardım anlaşması imzalayamazsa iflas edecek olan Yunanistan için dün umutlar yeniden yeşerdi. Hürriyet'ten Güven Özalp ve Yorgo Kırbaki'nin haberine göre kreditörlerle aylardır yürütülen sonuçsuz müzakerelerin ardından dün komşu son şansını yeni tedbir paketi sunarak kullandı.

Euro Bölgesi maliye ve ekonomi bakanlarına sunulan öneriler ‘zaman kıtlığı’ nedeniyle hemen kabul görmese de “ileriye doğru atılmış önemli bir adım” olarak değerlendirildi.

Dünkü Eurogroup toplantısından karar çıkmadı ama  önerilerin bu hafta içindeki toplantıda yeni anlaşmanın temelini oluşturabileceği belirtildi. Yunanistan birkaç gün daha bekleyecek. Tüm bu gelişmeler Yunanistan borsasının yüzde 9 yükselmesi, tahvil faizlerinin gerilemesi sonucunu doğurdu.

Yunanistan’ın ilk kez Aleksis Çipras imzasıyla sunduğu önerilerde emekli ödemeleri konusunda ilerleme potansiyeli görülse de katma değer vergisi konusunda daha fazla adım atılması, savunma harcamaları konusunda ise önlem alınmasının gerekli olduğu görüşü öne çıktı.

GAFLA BAŞLADI

Eurogroup açısından en önemli sıkıntıyı Yunanistan’ın önerilerini çok geç bir saatte sunması ve ilk etapta yanlış belge gönderip sonrasında bunu düzeltmesi oluşturdu. Beklenenden kısa süren toplantının ardından açıklama yapan Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem, geniş ve kapsamlı önerileri sabaha saatlerinde aldıklarını ve öneri paketinin ileri doğru atılmış olumlu bir adım olduğunu belirterek, “Kısa zaman nedeniyle tam değerlendirme imkanı olmadı. Çalışmalar sürüyor. Yapılacak değerlendirmelerden sonra bu hafta içinde sonuca ulaşılabilir” dedi.

Dijsselbloem, gerekmesi halinde hafta içi bir Eurogroup toplantısı daha yapılabileceğini söyledi. AB Komisyonu’nun Parasal ve Ekonomik İşlerden Sorumlu Üyesi Pierre Moscovici de Yunan önerilerini ‘çalışmak için iyi bir temel’ olarak nitelendirdi.

Euro Bölgesi liderleri kurallara uyması şartıyla tercihlerinin Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nde kalması olduğu yönündeki daha önce defalarca dile getirilen mesajın altını bir kez daha kalın şekilde çizme fırsatını da buldu.

Yunanistan’ın olmazsa olmaz kurallara uyması için son tarih 30 Haziran. Bu tarihe kadar borç dilimlerini ödememesi halinde iflas etmiş sayılacak olan Yunanistan, 7.2 milyar Euro tutarındaki mali destekten de mahrum kalacak.

NASDAQ REKOR KIRDI

Yunanistan gelişmeleri dün Wall Street’e de yansıdı. Nasdaq Endeksi yüzde 0.72 artışla 5.153 puana ulaşarak, tüm zamanların en yüksek seviyesinden kapandı. Dow Jones da günü yüzde 0.58 artışla 18.120 puanla tamamladı.