Zorunlu trafik sigortasında flaş gelişme !

Zorunlu trafik sigortasında flaş gelişme !
Güncelleme:

Başbakan Yardımcısı Şimşek, zorunlu trafik sigortasıyla ilgilil tasarının Meclis'e gönderildiğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, zorunlu trafik  sigortasına ilişkin düzenleme içeren tasarının, Bakanlar Kurulu tarafından imzalanarak TBMM’ye gönderildiğini belirterek, "Sektörde öngörülebilirliği  artırıp, primlerin daha makul seviyelere inmesini amaçlıyoruz" dedi. 

Şimşek, zorunlu trafik sigortasıyla ilgili AA muhabirine  değerlendirmelerde bulundu.

Serbest tarife rejimi altında  2008'den beri sigorta şirketlerince  belirlenen primlerde, özellikle 2015'in ikinci yarısından itibaren ciddi artışlar  gözlendiğine dikkati çeken Şimşek, bu çerçevede vatandaş şikayetlerinin arttığını  dile getirdi.

Bunun üzerine talimatlandırdığı Hazine Müsteşarlığınca çalışma  başlattığını bildiren Şimşek, şöyle devam etti:

"Çalışma çerçevesinde, primleri istikrara kavuşturmak amacıyla bazı  tedbirlerin alınması uygun görülmüştür. Bu tedbirlerden bir kısmı sigorta  şirketlerinin yükümlülüklerinin azaltılmasına yönelik, bir kısmı ise uygulamayla  ilgili sorunların çözümüne yöneliktir. Şirket yükümlülüklerinin azaltılmasına  yönelik alınan ilk tedbir Karayolları Trafik Kanunu değişikliği olup, taslak  Bakanlar Kurulu tarafından imzalanarak hükümet tasarısı olarak TBMM’ye  gönderilmiştir."

'FİYATLAMADA İSTİKRAR'

Başbakan Yardımcısı Şimşek, tasarıyla temel olarak trafik kazalarında  ölen kişilerin yakınlarına yapılan destekten yoksun kalma tazminatının  hesaplanmasının standart hale getirilebilmesi için kanuni, diğer bir deyişle  Hazine yetkisinin alındığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Tasarıyla kişilerin kendi kusurundan yararlanamaması ilkesi  getiriliyor. Sigortalının sorumluluğu altında olmayan hususlarda sigorta  şirketinin tazminat ödeme yükümlülüğünü ortadan kaldıran tasarıyla trafik  sigortası kapsamının genel şartlarla belirlenmesi hususunda yetki alınıyor. Bu  düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle sigorta şirketleri bakımından belirsizlikler  ortadan kalkmış olacak, tazminat yükü daha öngörülebilir hale gelecek, bu suretle  fiyatlamada istikrar sağlanmış olacaktır."

Sigorta şirketlerinin aşırı yüksek prim talep etmeleri veya herhangi  bir araç türü ya da coğrafi bölge/il/ilçe için teklif vermemelerinin,  Sigortacılık Kanunu’nun 13’üncü maddesinde yer alan "Sigorta şirketleri, faaliyet  gösterdiği sigorta branşlarının kapsamında bulunan zorunlu sigortaları yapmaktan  kaçınamaz" hükmüne aykırı olduğuna işaret eden Şimşek, bu tür durumlarda Hazine  Müsteşarlığının internet sayfasında yer alan "e-Hizmetler/Sigortacılık e-Başvuru"  başlığı üzerinden şikayette bulunulmasının mümkün olduğunu bildirdi.