İstanbul'a 6 metro hattı daha !

İstanbul'a 6 metro hattı daha !

İstanbul'a 6 yeni metro hattı geliyor. İhaleler bu sene yapılacak.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Kadir Topbaş'ın "ustalık eserim" diye nitelendirdiği Haliç-Unkapanı Karayolu Tüneli Tüp Geçit Projesi hayata geçiriliyor. Haliç-Unkapanı Karayolu Tüneli yapım işinin ihale süreci bu ay başlıyor. Projeyle 1836’da inşa edilen Unkapanı Köprüsü'nün de kaldırılması planlanıyor. Bu projeyle tarihi yarımada Unkapanı üzerinden Şişhane, Kasımpaşa, Karaköy güzergâhına bağlanacak. Kara ulaşımı tamamen su altında kurulacak tünelle sağlanacak. Üç şerit geliş, üç şerit gidiş olmak üzere köprü toplam 900 metre uzunluğunda olacak 

YEŞİL ALAN VE PARK OLACAK 

Proje ile birlikte Haliç kıyısındaki tarihi yapıların ön plana çıkarılması öncelikli hedef olacak ve Haliç kenarları yeniden tanzim edilerek yeni rekreasyon ve yeşil alanlar kazandırılacak. Karaköy çıkışında bulunan Perşembe Pazarı bölgesi yeniden düzenlemeye tabi tutulacak. 
Altyapı çalışmaları süren Alibeyköy - Eminönü tramvay projesi çevre düzenlemesi tamamlandığında Haliç’te sosyal yaşam daha da keyifli olacak. Unkapanı karayolu tünel geçiş projesi tamamlandığında mevcut köprü kaldırılarak yaya ulaşımı Karaköy’den Kasımpaşa’ya oradan da Hasköy’e kadar deklerle sağlanacak. 

ALTI YENİ METRO HATTI İÇİN SÜREÇ

İBB metro çalışmalarına da hız verdi. İstanbul'a 12 yılda 98 milyar liralık yatırım yapan İBB'nin 2016 yılında da 16,3 milyar liralık yatırım bütçesi bulunuyor. İBB, Temmuz ve Ağustos'ta 6 metro hattına ilişkin ihale yapacak. Kirazlı-Halkalı metrosu inşaat ve elektromekanik işleri, otopark ve depo alanı inşası ihalesi Ağustos ayında düzenlenecek. Küçükçekmece, Bahçelievler ve Bağcılar ilçelerinden geçecek hatla trafik yoğunluğunun da azalması öngörülüyor. Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli Metrosu ile Sarıgazi (Hastane)-Taşdelen-Yenidoğan Metrosu yine Ağustos'ta ihaleye çıkıyor. Bu hatla Üsküdar’dan Sultanbeyli’ye kesintisiz ulaşım sağlanacak. 

ESENYURT'A DA METRO GELİYOR 

Ümraniye-Ataşehir-Göztepe metrosuna ilişkin ihale de ağustos'a yapılacak. 13 kilometrelik hatta, 11 istasyon olacak. Mahmutbey-Bahçeşehir-Esenyurt hattına ilişkin ihalenin detayları belli oldu. İstanbul'un Bağcılar, Küçükçekmece, Avcılar, Başakşehir ve Esenyurt ilçelerini etkileyecek olan hattın ihalesi Ağustos'ta yapılacak. Kaynarca-Pendik-Tuzla metro hattına ilişkin ihale Ağustos'ta gerçekleştirilecek.

Deniz ulaşımı başka iskelelerden sağlanacak 

Kabataş Transfer Merkezi inşaatı tüm anıt eserler ve ağaçlar korunarak, Arkeoloji müzesi denetiminde gerçekleştirilecek. İnşaat çalışması nedeniyle, 28 Temmuz’dan itibaren Kabataş’taki vapur, motor ve deniz otobüsü iskeleleri başka iskelelerden hizmet verecek. 
ŞEHİR HATLARI: Kadıköy-Kabataş, Kabataş-Adalar ve uğramalı Boğaz seferleri Beşiktaş ile Eminönü (Katip Çelebi) İskelesi’nden, 
İDO: Kadıköy-Kabataş, Kabataş-Adalar seferleri Beşiktaş ve Yenikapı'dan, 
DENTUR: Kabataş-Üsküdar seferi Karaköy'den, 
BUDO: Kabataş-Bursa seferleri ise Karaköy Eski İDO İskelesi’nden sağlanacak. 

En büyük transfer merkezi

Bu arada Kabataş Meydan Düzenlemesi Transfer Merkezi ile İskelelerin Yenilenmesi İnşaatı” 28 Temmuz’da başlıyor. Kabataş Meydanı’nda raylı sistem, deniz ve karayolu ulaşımı bütünleşiyor. Proje çerçevesinde; 83 bin metrekarelik bir alanda yayalaştırılmış yeni bir meydan düzenlemesi yapılıyor. Vapur, deniz otobüsü ve motor iskeleleri yenileniyor. Dolmabahçe-Fındıklı arasındaki trafiği yeraltına alınıyor. Meydan altında müze, sergi salonları ve otopark inşa ediliyor.

Hatlar entegre olacak

Öte yandan; Kabataş’tan başlayan Beşiktaş, Mecidiyeköy, Kağıthane ve Alibeyköy üzerinden Mahmutbey’e oradan da İkitelli, Bahçeşehir, Esenyurt’a kadar uzanacak metro hatları Kabataş’ta entegre olacak. 

Yapımı süren raylı sistemler

- Kartal-Kaynarca hattı: 5 km 
- Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe hattı: 20 km 
- Kabataş-Beşiktaş-Mecidiyeköy-Kağıthane-Mahmutbey Hattı: 25 km 
- Ataköy-Basın Ekspres-İkitelli Hattı: 13 km 
- Dudullu-Bostancı Hattı 15 km 
- Bakırköy İDO -Bağcılar 9 km 
- Sabiha Gökçen Havalimanı-Kaynarca Hattı: 8 km 
- Halkalı-Gebze Marmaray hattı: 64 km