Kaçak binalar gözden kaçamayacak !

Kaçak binalar gözden kaçamayacak !

İstanbul'daki kaçak binaları artık kameralar gözetleyecek..

İstanbul’da Beylikdüzü, Tuzla, Kartal’da uygulanan sistemle, Türkiye’deki 100’e yakın belediyede kaçak binalara karşı araç üzerinden 360 derecelik kamera takibi yapılacak.

İstanbul’da Beylikdüzü, Tuzla, Kartal belediyelerinde uygulanan, Ankara ve Trabzon’da ise pilot çalışmaları süren sistemle, binaların boy uzunluğundan, kat sayılarına kadar kaçak yapılar, 360 derecelik görüntülerle otomatik olarak takip edilebiliyor. Tamamen Türk mühendislerin geliştirdiği sistemin, yıkımına karar verilecek binalarda hak sahipliği ve envanter tespitinde büyük kolaylıklar getireceği belirtiliyor.
Klasik sisteme göre 10 kat daha hızlı

NETCAD Genel Müdür Yardımcısı Alpaslan Savacı, coğrafi bilgi sistemleri verilerinin toplanmasının ve bu verilerin güncel tutulmasının, yoğun kentleşme, alanların büyümesi, trafik, hava muhalefeti gibi nedenlerle giderek maliyetli hale geldiğini ifade etti. Daha fazla veriyi daha kısa zamanda toplamanın kaçınılmaz hale geldiğini vurgulayan Savacı, bunun için uydu görüntülerinin kullanıldığını, bu görüntüleri tamamlamak için de fotoğraf makineleri, ölçüm cihazları ve insan gücünün devreye girdiğini anlattı. 360 derece görüntü alım teknolojisinin yeni veri toplama metodu olarak kullanıma girdiğini belirten Savacı, şu bilgiyi verdi: ‘’Araç üzerine monte edilmiş 8 kameralı özel sistem, araç 60 kilometre hızla yol alırken bile veri toplayabiliyor. Bu görüntüler 360 dereceli panoramik görüntüler. Bu orta ölçekli bir ilin bin kilometrelik yol ağına ait verinin, en fazla bir haftalık çalışmayla tamamlanacağı anlamına geliyor. Klasik metotlara göre onlarca kat daha hızlı veri toplanabiliyor.’’  Savacı, Türkiye’de 100’e yakın belediyede yerli olarak geliştirdikleri Kent Otomasyon Sistemi’nin (KEOS) kurulduğunu kaydetti.

Oturduğunuz yerden tespit yapıyor

Beylikdüzü Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Zeki Çanakçı da 360 derece sistemini bir yıl önce kullanmaya başladıklarını söyledi. Çanakçı, ‘’Bu şekilde bir kaldırımın, bir binanın bir kolonun yani binaya ve zemine ait bilgileri alabiliyoruz. Oturduğunuz yerden binaların yüksekliğini, ruhsatsız binaların tespitini, kaçak yapıları, zemini, bunların mülkiyetle olan ilişkisini, imara göre oturulup oturulmadığını ve kaçak zeminleri de tespit edebiliyorsunuz’’ dedi.

Binalara otomatik yaklaşılıyor

Alpaslan Savacı, 360 derece sokak görüntülerinin özellikle yerel yönetimler tarafından büyük ilgi gördüğünü dile getirerek, ‘’Haritayla ve uydu görüntüsüyle tatmin olmayan kullanıcılar için artık sokak seviyesine geçip 360 derece çevrelerini görmek, hatta 3 boyutlu olarak ölçüm yapabilmek ve sayısallaştırmak mümkün’’ dedi. Savacı, 360 dereceli kamera teknolojisi ile binaların ruhsat bilgileri ile mevcut durumun ne kadar uyuştuğunun, binanın üzerindeki kapı numarası ile adres veritabanındaki kaydın aynı olup olmadığının tespit edilebildiğini söyledi.