Konut fiyatları yarı yarıya düşebilir

Konut fiyatları yarı yarıya düşebilir
Güncelleme:

Kat Mülkiyeti Kanunu’nda yapılacak değişiklikle Türkiye’de konut fiyatlarının yarı yarıya düşürülmesinin mümkün olduğu belirtildi.

Ağırlıkla gayrimenkul sektöründeki hukuki konulara odaklanan Mgc Hukuk Bürosu Yönetici Ortağı Avukat Mustafa Güneş, Dünya'ya yaptığı açıklamada, ‘arsa payı eşit dağılımında’ yapılacak değişiklikle konut fiyatlarının yarı yarıya düşürülmesinin mümkün olduğunu söyledi.

Güneş'in verdiği bilgilere göre konut projelerine bir üniteye 1/100 yerine 99/100 gibi bir arsa payı verildiğinde geriye kalan 99 üniteye de binde bir gibi bir arsa payı verilebilir ve böylece 99 daireye arsa payı maliyetinin yansımamasıyla fiyatlar yarı yarıya düşürülebilir.

KONUT FİYATLARI NASIL YARI FİYATINA DÜŞER?

Kat Mülkiyeti Kanunu’nda arsa payının kural olarak eşit dağıtılmasını öngördüğünü aktaran Güneş, “Bu durumda örneğin arsa üzerinde 10 daireli bir apartman yapılması gerektiğinde ön tarafın tamamına 12 pay, arka tarafa 8 pay vererek yapılaşma yapmanız gerekir. İlk etapta bu mantıklı gelse de bu durum kurumsal firmalar için doğru olmayabiliyor. Çünkü 100 üniteli büyük bir konut projesinde bu mantıkla bakıldığında bir üniteye 1/100 oranında arsa payı vermeniz gerekebiliyor. Bu uygulama ise fiyatların yüksek olmasına neden oluyor. Eğer 1/100 arsa payı vermek yerine, bir üniteye 99/100 gibi bir arsa payı verildiğinde geriye kalan 99 üniteye de binde bir gibi bir arsa payı verildiğinde 99 daireye arsa payı maliyetini yansıtmamış olursunuz. Bu da 700 ila 800 bin liraya sattığınız bir yeri 300-350 bin TL’ye ev satma imkanı sunuyor. Dolaylı bir finansman modeliyle alıcı sayısının artmasına neden olacaktır” dedi.