Mahkemeden emsal karar ! Siz de fazladan ödeme yapmış olabilirsiniz

Mahkemeden emsal karar ! Siz de fazladan ödeme yapmış olabilirsiniz
Güncelleme:

İstanbul'da ev alan ancak ev alımından sonra çıkan KDV indiriminden faydalanamadığını belirten bir vatandaş inşaat şirketine açtığı davayı kazandı.

İstanbul Tüketici Mahkemesi, Bakanlar Kurulu kararı ile yapılan KDV indiriminden müşterisini yararlandırmayan inşaat şirketini haksız buldu.

Mahkeme, müşterinin, fazladan alınan yüzde 10’luk KDV için başlattığı icra takibinin yerinde olduğuna işaret ederek, davalı firmanın yüzde 20 de icra inkar tazminatı ödemesine hükmetti.

Hürriyet gazetesinden Dinçer Gökçe'nin haberine göre elektronik mühendisi Orhan Albayrak, önde gelen bir inşaat şirketinin Bağcılar’da yaptığı konut projesinden bir daire satın almaya karar verdi. Taraflar 1+1’lik bir dairenin fiyatı ve ödeme planında anlaştı. Taraflar 2 Ağustos 2013 günü, noter huzurunda sözleşmeye imza attı. Sözleşmede dairenin bulunduğu kat ve büyüklüğü yanı sıra teslim tarihi olarak da 1 Şubat 2016 tarihi yer aldı.

Sözleşmede dairenin KDV hariç bedeli 215.918 TL; KDV dahil bedel ise 254.783 TL olarak yer aldı. Böylece, KDV oranı yüzde 18 olarak uygulandı. Albayrak, daire bedeli olarak 254.783 TL’yi şirkete ödedi. Taraflar arasında borç-alacak ilişkisi kalmadı. Ancak, daire tesliminde 10 aylık bir gecikme yaşandı. 

Süreç devam ederken, konut sektörünü hareketlendirmek için Bakanlar Kurulu, net büyüklüğü 150 metrekareye kadar konutlar için KDV oranında indirime gitti. 8 Eylül 2016 tarihli Resmi Gazete’ye göre, anılan dairelerde KDV oranı yüzde 18’den yüzde 8’e indirildi. Karara göre söz konusu oran, kararın yayımlandığı tarihten 31 Mart 2017’ye kadar yapılacak konut teslimlerinde geçerli olacaktı.

Açılan davada mahkeme bilirkişiden gelen rapor sonrası kararını verdi. Albayrak’ın davasını kabul eden mahkeme gerekçeli kararını 1 Ekim’de yazdı. Gerekçeli, davalı şirketin fazladan 21.590 TL tahsil ettiğine hükmedildi. Mahkeme, söz konusu tutarın yasal faizi ile ödenmesi yanı sıra; şirketin yüzde 20 de icra inkar tazminatı ödemesine hükmetti.

 

Hürriyet