Yapay zeka dolandırıcılığında yeni tuzak ortaya çıktı
Yapay zeka teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte ses klonlama dolandırıcılığında artış yaşandığını belirten Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İletişim Fakültesi Doç. Dr. Sefer Darıcı, çeşitli sosyal medya platformlarında paylaşılan bilgilerin ve ses kayıtlarının istenmeyen bir şekilde karşılık bulabileceğini vurguladı.

Gelişen yapay zekâ teknolojileri hayatın birçok alanında kolaylık sağlarken, kötü niyetli kişilerin elinde ciddi tehditlere de dönüşebiliyor.

Son dönemde en dikkat çeken tehlikelerden biri ise ses klonlama dolandırıcılığı. Sadece 3-4 saniyelik bir ses kaydıyla kişilerin sesleri, gerçeklerinden ayırt edilemeyecek şekilde taklit edilebiliyor.

Klonlanan seslerle yapılan aramalar ya da gönderilen sesli mesajlar, çeşitli mağduriyetlerin ya da kişisel bilgilerin paylaşılmasına neden olabiliyor.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Sefer Darıcı, ses klonlama teknolojilerindeki bu artışın dolandırıcılık faaliyetlerinin de artmasına neden olduğunu belirterek, kısa ses kayıtlarıyla bireylerin seslerinin gerçeğinden ayırt edilemeyecek şekilde taklit edilebildiğini söyledi.