Başkent Ankara'nın büyüleyen manzarasından kötü haber
Her yılın Mart ayında Ankara'ya gelen flamingo sürülerinin konakladığı Sel Kapanı Baraj Gölü'nde, su seviyesi geçen yıla kıyasla yarı yarıya azalınca flamingoların sayılarında da ciddi azalışlar gözlemlendi.

Her yıl Mart ayında göç eden flamingolar, Ankara'nın Gölbaşı ilçesindeki Sel Kapanı Baraj Gölü'ne gelerek burada besleniyor ve sonbahara kadar konaklıyor. Ancak bu yıl flamingoları üzen bir gelişme yaşandı. Kuraklık nedeniyle gölün su seviyesi geçen yıla kıyasla yarı yarıya azaldı. Gölün içerisinde adacıklar ortaya çıktı. Bu durum, flamingoların besin kaynaklarının azalmasına yol açarak yaşam alanlarını tehdit ediyor.

Uzmanlar, göldeki su seviyesinin düşmesinin temel nedenleri arasında bilinçsiz su tüketimi ve iklim değişikliğini gösteriyor. Yağışların azalmasıyla birlikte göl havzası her geçen yıl daha da daralıyor. Bu durum yalnızca flamingoları değil, gölde yaşayan 100'ün üzerinde farklı canlı türlerini de etkiliyor. Bölgeye gelen doğa fotoğrafçıları, Sel Kapanı Baraj Gölü'nde su kaybını önlemek için acil önlemler alınması gerektiğini vurguluyor. Bilinçsiz su kullanımı ve kuraklıkla mücadele edilmezse önümüzdeki yıllarda göl tamamen kuruyabilir ve flamingolar için önemli bir yaşam alanı yok olabilir.

Doğa fotoğrafçısı Adnan Bozkurt, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 20 yıldır burada geldiğini ve gölün hiç bu kadar boş göründüğünü hatırlamadığını belirterek, "Göl neredeyse yarı yarıya küçüldü. Muhtemelen sulama amacıyla kullanıldığı için. Önümüzdeki sene daha kötü bekliyorum. Bu sene yağış da gelmedi. Gölün küçülmesiyle burada yaşayan hayvanların popülasyonları da azaldı" ifadelerini kullandı.

Göldeki kuş türü popülasyonunu ciddi oranda azaldığını aktaran Bozkurt, "Daha önce gelen kuşlar gelmez olmaya başladı. Çünkü yeterli yiyecek yok. Göl çok temiz değil. Suyun kalitesi iyi değil. Burada kayıt altına alınan kuş türü 300’ün üzerinde. Senelerden gelen birikimle olan 300 tür, 120’nin üzerine çıkmaz. Sayı olarak da çok azaldı" şeklinde konuştu.