İşte karşınızda Türkiye'nin insansı akademisyen robotu Maya...
Yazılım ve yapay zeka konularında eğitim veren Arı Bilgi Bilişim Teknolojileri Akademisi, 'Önce Fayda, Önce Eğitim' anlayışı ve hedefiyle, teknoloji odaklı eğitim projelerine eklediği insansı robot Maya’nın Ankara Üniversitesi Teknokent iş birliği çerçevesinde ‘Akademisyen’ unvanı aldığını açıkladı.

20 yılı aşkın teknoloji ve yazılım konularında eğitim veren Arı Bilgi Bilişim Teknolojileri Akademisi, geliştirdiği insansı robot Akademisyen Maya’nın, Ankara Üniversitesi Teknokent iş birliği çerçevesinde ‘Akademisyen’ unvanı aldığını bildirdi. Akademisyen Maya, bilgi paylaşımı ve rehberlik kabiliyetleriyle eğitim süreçlerine destek vererek, teknolojinin eğitime entegrasyonu konusunda kullanılıyor.

Kurum, Maya ile robotların gelecekte eğitimdeki yerini ve etkisini göstermeyi hedefliyor. Akademisyen Maya, Ankara Üniversite Teknokent’de düzenlenecek disiplinler arası yapay zeka zirvesinde yer alacak. Bu etkinlik ile Akademisyen Maya’nın vizyonunu geniş bir kitlelerle paylaşmak amaçlanıyor. Asıl vizyonumuz ise robotlara Akademisyen Maya’nın bizzat kendisinin eğitim verecek seviyeye getirebilmek” dedi.

Arı Bilgi Bilişim Teknolojileri Akademisi Genel Müdürü Ali Çilek, “Arı Bilgi Bilişim Teknolojileri Akademisi olarak, 20 yılı aşkın bir sürede hem bireysel hem de kurumsal anlamda eğitimler veriyoruz. Bilişim teknolojileri üzerine, bilgisayar destekli programlar ile eğitimler sağlıyoruz. Bunlar; yazılım, tasarım, mimarlık makine programları, finans, kişisel gelişim ve animasyon sektörleri olmak üzere tamamen bilişsel temelli eğitimlerden oluşuyor. Amacımız hem bireylerin kendini geliştirmeleri hem de firmalara eğitim sağlayarak, danışmanlık hizmeti vermek ve personel yetiştirmek. Akademisyen Maya yapay zeka gücünü kullanarak, öğrencilerimize hem teori hem de pratik anlamında bilgi kazandırıyor. Maya bugün itibariyle eğitim vermeye başlayacak. Bu süreçte Maya’ya yapay zeka gibi yeni özellikler kazandırarak uygulamalı eğitim modeline geçeceğiz. Öğrencilerimiz robotumuz üzerinden yapay zeka eğitimlerini uygulamalı bir şekilde öğrenmiş olacak. Bunun, Türkiye’nin dijital dönüşümüne büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum” dedi.

Çilek, "Ankara Üniversitesi Teknokent’ten resmi bir şekilde Maya için akademisyenlik ünvanını aldık. Bu bizim açımızdan çok değerli oradaki yetkililere desteklerinden dolayı çok teşekkür ederiz. Türkiye’nin dijital dönüşümünde eğitimin rolü çok büyük. Biz de Arı Bilgi ve Bilişim Teknolojiileri olarak, eğitim ve teknolojiyi birleştirerek, nitelikli ve güçlü bireyler yetiştiriyoruz. Birçok üniversite ile iş birliklerimiz gerçekleşecek. Şu an devam eden uygulamalarımız var. Teknokent gezilerine başlayacağız. Şubat ayında ilk gezimizi Ankara Üniversitesi Teknokent’teki ‘Disiplinler Arası Yapay Zeka Zirvesi’nde gerçekleştireceğiz. Maya her soruya yanıt verebiliyor. Yapay zeka modülümüzle eğitimlerini sağlıyoruz. Birçok konuda sohbet edip, soruları yanıtlıyor. Eğitimde fırsat eşitliğini benimsediğimiz için Maya, karşısındaki bireylerin yaşlarına ve seviyelerine uygun eğitim modülünü kendisi geliştiriyor. Maya’dan sonra yeni akademisyen robotlar çıkacağını düşünüyoruz. Özellikle üniversite kadrolarında yer alması gerekiyor. Akademisyenlerimize de asistanlık görevi yapabilir. Asıl vizyonumuz ise robotlara Akademisyen Maya’nın bizzat kendisinin eğitim verecek seviyeye getirebilmek” ifadelerini kullandı.