''ABD Erdoğan'ı devirmeye çalıştı''

''ABD Erdoğan'ı devirmeye çalıştı''

Rusya Liberal Demokrat Parti lideri Jirinovski, 15 Temmuz darbe girişiminin ABD tarafından Erdoğan'ı devirmek için planlandığını iddia etti.

Rusya Liberal Demokrat Partisi lideri Vladimir Jirinovksi, Türkiye-Rusya ilişkilerinin uzun vadeli ve kapsamlı şekilde geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma'da AA muhabirinin sorularını cevaplandıran Jirinovski, Rusya ve Türkiye'nin Batı ile ilişkilerinde bazı zorluklar yaşadığını, Moskova-Ankara yakınlaşmasının iki ülkeyi daha güçlü hale getireceğini söyledi.

Jirinovski, "Rusça'da güzel bir atasözü var, her musibette bir hayır vardır diye. Uçak krizi iki ülkeyi de ilişkilerinin geleceğini düşünmeye sevk etti. Neticesinde Ankara ve Moskova ilişkilerinin geliştirilmesi gerektiği sonucuna vardı. Bence bu bir süreliğine değil uzun yılları hatta yüzyılları kapsayacak şekilde yapılmalı." dedi.

Türkiye-Rusya ekonomik ve ticari ilişkilerinin birbirini tamamlayıcı nitelikte olduğuna dikkati çeken Jirinkovski, iki ülkenin ihtiyacı olan ürünleri birbirinden temin edebileceğini kaydetti.

Jirinovski, Türkiye-Rusya işbirliğinin bölgesel konuların çözülmesine katkı sağlayacağını ifade ederek, Dağlık Karabağ sorununun Moskova ve Ankara'nın işbirliğiyle çözülebileceğini savundu.

Türkiye-Rusya arasında, kültürel ve insani alanlarda işbirliğinin çeşitlendirilebileceğini aktaran Jirinovski, Rusya'nın bazı bölgelerinde Türkçe'nin ikinci dil, Antalya'da ise Rusça'nın ikinci dil olabileceğini kaydetti.

Jirinovski, iki ülke arasında ulaşım alanında da geniş işbirliği imkanları olduğunu aktarırken, "Yani baktığınızda her alanda artılar var, tek bir eksi bile görmüyorum." diye konuştu.

 "Darbe girişiminin arkasında Amerikalılar var"

Jirinovksi, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin arkasında ABD'nin olduğunu ileri sürerek, "Amerikalılar bir kez daha Türkiye'yi kendi çizgisine çekmeye çalıştı. Türk halkının çıkarları doğrultusunda kendi bağımsız politik çizgisine sahip olduğu için (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ekibini devirmeye çalıştılar. Onlar, Türkiye'nin Amerikancı bir çizgide olmasını istiyor." dedi.

Rusya'nın darbe girişiminin ardından Türkiye'ye dayanışma dileklerini ilettiğini anımsatan Jirinovski, "Amerikalılar küstah bir darbeyle Erdoğan'ı devirmeye çalıştı. Daha önceki 4 darbede böyle olmuştu. Ancak beşinci başarılı olamadı çünkü Erdoğan güçlü bir lider." ifadelerini kullandı.

 "5 ülkenin birliği en güçlüsü olur"

Jirinovski, Rusya'nın dış politikada doğu-batı değil kuzey-güney vektörüne ağırlık vermesi gerektiğini ifade ederek, Rusya, Türkiye, İran, Suriye ve Irak'tan oluşacak beşli bir koalisyon kurulması teklifini yineledi.

Böyle bir koalisyonun yüzyıllardır çözülemeyen bölgesel problemlere son verebileceğini savunan Jirinovski, "Bu birlik büyük bir nüfus ve kaynağa sahip olur. Türkiye NATO'dan çıkabilir, çünkü 5'li ittifak askeri olarak en güçlü olacaktır. Avrupa korkacaktır." ifadelerini kullandı.

AA