''ABD, Kürt Devleti’nin altyapısını hazırlıyor''

''ABD, Kürt Devleti’nin altyapısını hazırlıyor''

Ankara'da yapılan özel toplantıda ABD'nin Ortadoğu'daki yeni planı da ortaya çıkmış oldu.

Ankara’da hafta başında Türkiye-Suriye sınırındaki gelişmelerin ele alındığı Bakanlar Kurulu’nda olası senaryolarla ilgili bir dosyanın da ele alındığı öğrenildi. Buna göre ABD’nin PYD’ye destek vererek bir Kürt devletinin altyapısını hazırladığına, ayrıca PKK’nın Suriye’den sonra Türkiye içine yönelme ihtimalinin de göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çekildi.

Hürriyet'ten Uğur Ergan ve Nuray Babacan'ın ortak haberine göre hafta başında Türkiye-Suriye hududunda yaşananların ele alındığı Bakanlar Kurulu’nda güvenlik birimlerinin bölgedeki gelişmelerin geleceği ile ilgili kritik bir dosyayı açıp ilginç değerlendirmelerde bulunduğu öğrenildi.

Hürriyet’in elde ettiği bilgilere göre, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve bazı kuvvet komutanları ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın da katıldığı toplantıdaki değerlendirmelerde, ABD’nin PKK’nın Suriye kolu PYD’ye destek vererek bölgede bir Kürt devletinin altyapısını hazırladığı savunuldu.

Türkiye’nin, Suriye ve Irak sınırı boyunca oluşturulması planlanan “Kuzey koridoru”nun güvenli olması için Suriye’den sonra Türkiye’ye yönelme ihtimalinin de göz ardı edilmemesi gerektiği vurgulandı. Sivil ve askeri güvenlik birimlerinin istihbarat bilgilerine dayanarak yapılan bazı değerlendirmeler şöyle:

PKK’NIN SIZMA RİSKİ ARTTI: Sınır güvenliği için alınan önlemler yetersiz kalmaya başladı. Tel Abyad’ın YPG’nin eline geçmesinden sonra PKK’nın Türkiye içine sızma girişimleri artabilir.

SURİYE’DEN SONRA TÜRKİYE Mİ: YPG’nin Suriye’nin kuzeyindeki Afrin bölgesine doğru yönelmeye başlaması halinde, bölgedeki bu yeni oluşumun PKK desteği ile Türkiye içine yönelme ihtimali gözardı edilmemeli. “Kuzey koridoru”nun yaşayabilmesi için Türkiye’de iç karışıklık yaratılabilir. Gelen istihbaratlar PKK’nın Amanos’ta (Hatay bölgesi) yeniden kümelenmeye başladığı doğrultusunda.

MÜLTECİLERE KISITLAMA: Tel Abyad’ta yaşananlar nedeniyle bölgeden Türkiye’ye gelenlerin sayısı 18 bini buldu. Suriye’den kabul edilecek mültecilere “yaşlı, kadın ve çocuk” sınırı getirilmeli. 30-40 yaşlarındaki erkekler toprakları için savaşacaklarına Türkiye’ye kaçmaya çalışıyor. Yapılan bir araştırma Türkiye’ye gelmiş mültecilerin yüzde 60’nın 30-40 yaş arası çoğunlukla erkekler olduğunu ortaya koyuyor.

ABD’YE RAĞMEN GÜVENLİ BÖLGE: ABD’nin karşı çıkmasına rağmen Suriye içinde yaklaşık 50 kilometre derinliğe sahip “güvenli bölge” oluşturulmalı. İnsanlar buralara kurulacak konteyner ve çadır kentlere yerleştirilmeli.

EĞİT-DONAT GÜVENLİ BÖLGEYE: Ülkeleri için savaşacaklara bu bölgede eğitim verilmeli. Kırşehir’deki Eğit-donat programı da bu güvenli bölgeye kaydırılmalı.