''Demirel, Atatürk'ten sonraki en büyük insan''

''Demirel, Atatürk'ten sonraki en büyük insan''

İşadamı İnan Kıraç'tan Süleyman Demirel için ilginç sözler..

Ankara’dan önceki gün devlet töreniyle uğurlanan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için dün baba ocağı, Isparta’ya bağlı İslamköy’de yapılan ‘sivil’ törene de büyük katılım oldu.

ATATÜRK'TEN SONRAKİ EN BÜYÜK İNSAN

Cenaze törenine katılan iş adamı İnan Kıraç, törenden önce Demokrasi ve Kalkınma Müzesi’ni gezerken, Türkiye Cumhuriyeti'nin çok büyük hizmetleri olan kıymetli bir varlığını kaybettiğini söyledi.

İnan Kıraç, Demirel'in 'Ben bir köy çocuğuyum. Devlet liselerinde okudum. Üniversite bitirdim, burs aldım ve Amerika'ya gittim. Ve bütün tahsil hayatımdaki her noktada Cumhuriyet var, Cumhuriyet’in arkasında da Atatürk var' sözlerini hatırlatarak, "Dolayısıyla böyle bir insan. Yaptığı hizmetleri saatlerce anlatamam" dedi.

KENDİSİNE KARŞI DA OLDUK

Demirel'in eğitime büyük hizmet verdiğini belirten İnan Kıraç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"O devirlerde kendisine karşı da olduk, 'Daha üniversitelerimizde hoca bulamazken niye 32 üniversite daha açıyorsunuz' diye sorduğumda, dediği şey çok doğrudur: 'Üniversite, önümüzdeki asırda eğitim seviyesine ulaşmak zorunda olduğumuz şeydir.' Ve nitekim o devirde açtığı bütün üniversiteler bugün insan yapısını başka bir yere getirdi."

Daha önce kendisine 'Efendim 300'ün üstünde açtığınız imam hatip okulları var, niye bu kadar çok açtınız' diye sorduğunu da kaydeden İnan Kıraç, aralarında geçen konuşmayı şöyle aktardı: "Dedi ki, 'Kızlarımıza lise tahsili yaptırmak mecburiyetindeyiz. Onları bir yerde bırakamazdık. Cumhuriyet devrine, Atatürk ilkelerine onlar da sahip çıkacaktır. Üniversiteler müspet ilmi verdiği için Türkiye başka bir seviyeye gelecektir'. O insanların yetişmesinde çok örnek oldu." 

6 MİLYON EVRAKTA İMZASI VAR

Demirel'in eğitim yönüyle Türkiye'ye büyük eserler bıraktığını dile getiren Kıraç, "Büyük hizmetleri var. 6 milyon evraka imza atmış bir kişi. Çalıştığı konular 38 bin dosya içinde kütüphanede. Dolayısıyla Atatürk'ten sonra Cumhuriyet’in yetiştirdiği en büyük insan" diye konuştu.