''Eşek sudan gelinceye kadar döverim'' diyen muhtar yandı !

''Eşek sudan gelinceye kadar döverim'' diyen muhtar yandı !

Facebook'ta ''mahallenin gençlerine duyurulur'' diye bir mesaj paylaşan Muhtar Remzi Kandaz'ın hapsi isteniyor.

Sosyal paylaşım hesabı Facebook üzerinden “Mahallemizin gençlerine duyurulur” başlıklı bir mesaj paylaşan Muhtar Remzi Kandaz hakkında 2 yıldan 4 yıla hapis istemi ile dava açıldığı ortaya çıktı. İstanbul Barosu'na üye avukat Esin Kılıç’ın suç duyurusu sonrası hazırlanan iddianamede, Kandaz’ın anılan mesajında alenen tehdit suçu işlediği savunuldu. Muhtar Kandaz ise, “Eşek sudan gelene kadar döverim” sözünü mecazi anlamda kullandığını söyledi. Kandaz haziran ayında hakim karşısında olacak.

Gebze Arapçeşme Mahallesi Muhtarı Remzi Kandaz (48), geçtiğimiz 27 Kasım günüFacebook hesabı üzerinden “Mahallemizin gençlerine duyurulur” başlıklı bir mesaj yayınladı. Kandaz, söz konusu paylaşımda şunları yazdı: 

*Kız çocuklarının akşam ezanından sonra parklarda velisi olmaksızın dolaşmasını görmek istemiyorum.
*18 yaş altı çocukların ağzında sigara görmek istemiyorum.
*Gençlerin bir arada toplanıp, ahaliyi rahatsız edebilecek, gürültü verici ve uygun olmayan argo kelimeler kullanarak ses kalabalığı yapmaları tarafımca uygun görülmemektedir.” Kandaz mesajını ise “Bu saydıklarıma karşı aksi davrananları eşek sudan gelene kadar döverim, bilmiş olun. Beni bilirsiniz. Sevmesini de iyi bilirim, dövmesini de. Benden söylemesi” sözleri ile tamamladı.

KARŞI ÇIKAN DA OLDU DESTEK VEREN DE
Muhtar Kandaz’ın bu paylaşımı özellikle sosyal medyada yoğun bir tartışmaya konu oldu. Kandaz’a tepki gösterenler olduğu gibi, destek verenler de oldu. Kandaz’ın paylaşımına ilişkin suç duyurusu ise 2 Aralık günü, İstanbul Barosu’na üye avukat Esin Kılıç tarafından yapıldı.

MUHTAR KANDAZ ŞİDDETİ ÖVDÜ
Hürriyet'ten Dinçer Gökçe'nin haberine göre, Av. Kılıç, Muhtar Kandaz’ın bir kamu görevlisi olduğunu hatırlatarak, sıradan bir vatandaştan daha dikkatli ve özenli olması gerektiğini belirtti. Av. Kılıç'ın savcılık başvurusunda Kandaz’a yönelik suçlamaları özetle şöyle: "Toplumsal ayrımcılık yaptı. Kız çocuklarına karşı açık bir şiddet tehdidi dile getirdi. Toplumu, çocuklara karşı şiddete azmettirdi. Çocuklarda korku ve panik yarattı. Şiddet suçunu övdü. Halkın bir kesimi şüphelinin bu söylemlerinden etkilendi. Şiddeti öven ve teşvik eden şüpheli Türk Ceza Kanunu’nun 213.’cü maddesinde düzenlenen halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit suçunu işledi.”

KANDAZ: MECAZİ ANLAMDA SÖYLEDİM
Soruşturmayı Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı yürüttü. Soruşturma kapsamında ifadesi alınan Muhtar Kandaz ise özetle şu savunmayı yaptı: "Kız çocuklarının, bölgedeki tinerci ve sarhoşlardan zarar görmelerini istemedim. Kanunen uygun olmayan bir hususu hatırlattım. ‘Aksi davrananları eşek sudan gelene kadar döverim’ sözünü mecazi anlamda söyledim.”

SAVCI: TEHDİT SUÇU İŞLEDİ
Savcılık, tarafların delil ve savunmalarını aldıktan sonra iddianameyi hazırladı. İddianamede Kandaz’a yönelik ‘Halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla alenen tehdit suçunu oluşturdu. Şüphelinin üzerine atılı suçu işlediği tüm dosya kapsamında anlaşılmaktadır” denildi. İddianamede, Muhtar Kandaz’ın TCK 213’üncü maddeye göre yargılanması istendi.

MUHTARIN 4 YIL HAPSİ İSTENDİ
TCK 213, 2 yıldan 4 yıla hapis cezası öngörüyor. Gebze 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde davası açılan Kandaz, 21 Haziran’da hakim karşısına çıkacak.