''Reza Zarrab sorgusunda yalan söyledi''

''Reza Zarrab sorgusunda yalan söyledi''

ABD'de yargılanmasına devam edilen Reza Zarrab için Başsavcı Bharara'nın yardımcısından dikkat çeken suçlamalar.

ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını ihlal etmek, kara para aklamak ve bankacılık sahtekarlığı suçlarından Mart’ta Miami’de tutuklanan Zarrab’ın kefalet dilekçesindeki şartlarda ayrıntısıyla tartışıldı. Reza Zarrab’ın avukatı Benjamin Brafman, sundukları kefalet paketini ise şöyle sıraladı:

- 10 milyon dolar nakit olmak üzere 50 milyon dolar para teslim edilecek.
- Guide Post LLC firması ile anlaşma yapıldı. Zarrab’ın güvenliği daha önce bu mahkemede savcılık yapmış bu firmanın yöneticilerinden saygın bir kariyere sahip Joseph Jaffe’ye emanet edilecek.
- Zarrab’ın ayağına elektronik izleme bileziği GPS takılacak
- Manhattan’da bir gökdelenin 15.nci katında daire tutuldu.
- 7 gün 24 saat 2 özel güvenlik görevlisi dairenin içinde bulunacak.
- Daireye giriş ve çıkışları gösteren kameralar yerleştirildi.
- Tüm camlara elektronik sensörler takıldı.
- Zarrab, dini, sağlık ve duruşmalara ulaşımı için özel minibüs ayarlandı.
- Türk pasaportu sizde, İran ve Makedonya pasaportunu da teslim edeceğiz.

Sorguda yalan söyledi

Zarrab’ın kefalet başvurusunun reddi için mahkemeye sürekli belgeler sunan New YorkGüney Bölge Başsavcısı Preet Bharara’nın yardımcısı Michael Lockard ise itirazlarını şöyle sıraladı:
- Kefalet başvurusu zengine ayrıcalık tanıyor. Zengin tutuklular bu yöntemi kötüye kullanıyorlar. Adalet sistemimize aykırı.
- Kefaletle, bir apartman dairesinde yetersiz bir güvenlikle gözlenmesi komşuları ve çevresindekilerin güvenliğini de riske sokar.
- Özel güvenlik görevlilerinin denetimleri yapılmıyor. Hafif silahları var. Cezaevi güvenliğinin yerini asla tutamazlar.
- 50 milyon dolar Zarrab gibi büyük servete sahip bir kişi için kolaylıkla feda edilebilecek bir rakam.
- Hakkındaki suçlamalardan dolayı olağanüstü kaçma riski var.
- Duruşma öncesindeki sorgulamalarında yalan söyledi. Güvenilir değil. İran ve Makedonya pasaportu olduğunu söylemedi. Yurt dışında bilmediğimiz bağları var.
- 200 milyon mu, 2 milyar mı parası var bilmiyoruz.
- İran’a ABD’nin finansal sistemine erişim hakkı veren bir şebekeyi yönetiyor. İran Rejimi’ne menfaat sağlayan bu sahte işlemleri yürütürken, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını ihlal ettiğinin de bilincinde. Bu e-postalarında belirlendi.
- ABD Güvenlik Birimleri bir mahkumu bir yerden bir başka yere naklederken bunu herkesten gizler, serbest kalırsa bu gizlilik ortadan kalkar.