''Rus uçağının düştüğü gün Türkiye, Suriye'ye girecekti''

''Rus uçağının düştüğü gün Türkiye, Suriye'ye girecekti''

Abdulkadir Selvi, Rus uçağının düşürüldüğü gün, Türkiye'nin Suriye'de planladığı askeri harekatı iptal ettiğini yazdı.

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, ABD, Türkiye ve Suriye muhaliflerinin ortak harekât planı olduğunu ileri sürdüğü 'Büyük Cerablus Operasyonu'nun 24 Kasım 2015'de Rus uçağının düşürülmesinin ardından 'mecburi' olarak iptal edildiğini iddia etti.

Selvi, "Suriyeli muhalifler ve TSK karadan girecek, ABD ise operasyona havadan destek verecekti. Cerablus, DEAŞ'ten temizlendikten sonra içeride bir güvenli bölge oluşturulacaktı. 24 Kasım 2015 tarihiydi. O gün Rus uçağı düşürüldü. Bırakın Cerablus operasyonunu yapmayı, o günden itibaren Suriye üzerinde uçak uçuramaz hale geldik" diye yazdı. Selvi, ilk Cerablus operasyonunun Rus uçağının düşürülmesiyle ikincisinin ise Gaziantep'teki canlı bomba saldırısıyla engellenmeye çalışıldığını savundu.

Hatırlanacağı gibi Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağı Türkiye tarafından angajman kuralları dahilinde vurularak düşürülmüştü.

Bu olay tüm dünyada geniş yankı uyandırırken Türkiye ile Rusya arasında da soğuk rüzgarların esmesine neden olmuştu.

İşte Abdülkadir Selvi'nin bugünkü yazısında bu olayla ilgili olarak çarpıcı bir ayrıntıyı gündeme taşıdı. Suriye'de ortak bir harekat planı oluşturulduğu ve Rus uçaının düşürüldüğü gün büyük Cerablus operasyonuyla Suriye'ye askeri harekat yapılacağını belirtn Selvi, Suriyeli muhaliflerin de destek vereceği bu operasyonda TSK'nın kara harekatıyla Suriye'ye gireceğini yazdı.

Operasyonun hedefinin DEAŞ'ı süpürme olduğunu belirten Selvi "Suriyeli muhalifler ve TSK karadan girecek, ABD ise operasyona havadan destek verecekti" diye yazdı. Bu operasyon sonrasında Cerablus'un DEAŞ'ten temizlenerek içeride bir güvenli bölge oluşturulacağını söyleyen Selvi, Rus uçağının düşürüldüğü o gün sonrasında operasyonun rafa kalktığını belirterek"Bırakın Cerablus operasyonunu yapmayı, o günden itibaren Suriye üzerinde uçak uçuramaz hale geldik" dedi.

GAZİANTEP SALDIRISINDA DA AYNI İDDİA

Abdülkadir Selvi ayrıca geçtiğimiz cumartesi günü yaşanan ve 54 vatandaşımızın öldüğü Gaziantep'teki hain saldırıyla da ikinci bir Cerablus operasyonunun önünün kesildiğini duyurdu. Selvi, Gaziantep'teki kanlı saldırıdan önce TSK'nın tüm hazırlıklarını yaptığı ve ikinci Cerablus opertasyonu için Türkiye'nin Suriye sınırında birlik ve muhimmat sevkıyatı yaptığını ancak DEAŞ'ın kanlı Gaziantep saldırısıyla ikinci Cerablus harekatının da sekteye uğradığını yazdı.

Yazının tamamını okumak için tıklayınız

Hürriyet