''Seçmen bilgileri 12 partiye verildi''

''Seçmen bilgileri 12 partiye verildi''

Yaklaşık 50 milyon vatandaşın kimlik bilgilerinin internete sızması skandalı ile ilgili olarak YSK'dan beklenen açıklama geldi.

YSK, seçmen kimlik bilgilerinin 12 siyasi partiyle paylaşıldığını açıkladı. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ise bu bilgilere tüm nüfus müdürlüklerindeki müdür ve yardımcılarının ulaşma yetkisinin bulunduğunu mahkemeye bildirdi

Yeni Şafak'tan Osman Özgan'ın haberine göre Bilişim Suçlarını Soruşturma Bürosu, 3 Nisan Pazar günü, 49 milyon 611 bin 709 Türkiye vatandaşının tüm kimlik bilgilerinin internete sızdırılmasıyla ilgili soruşturma başlatmıştı. Savcılık, soruşturma kapsamında, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ve İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne ayrı ayrı yazı göndererek bilgi talep etmişti.

YSK CEVABI ULAŞTI

Ankara Başsavcılığı'nın talebi üzerine incelemesini tamamlayan YSK, konuyla ilgili cevap verdi. Başsavcılığa gönderilen yazıda, YSK, kimlik bilgilerini 12 siyasi partiyle paylaştıklarını bildirdi. Söz konusu partiler arasında AK Parti, CHP, MHP, TKP (Türkiye Komünist Partisi) ve HADEP'in (Halkın Demokrasi Partisi) de yer aldığı belirtildi.

PARTİLERE SORULACAK

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü de beklenen cevabı Başsavcılığa gönderdi. Genel Müdürlük tarafından gönderilen yazıda, “Kimlik bilgilerine tüm nüfus müdürlüklerindeki müdür ve müdür yardımcılarının ulaşma yetkisi bulunuyor" denildi. Türkiye'deki nüfus müdürlüklerinin sayısının yaklaşık bin civarında olduğu, buralarda görev yapan müdür ve müdür yardımcılarının sayısının ise 2 bin 500 civarında olduğu öğrenildi. Savcılık, YSK'nın bildirdiği 12 partiye yazı yazarak, söz konusu bilgilere parti içerisinde kimlerin erişim yetkisinin olduğunu ve bu bilgilerin kimlerle paylaşıldığının bildirilmesini talep edecek.

ROMANYA'DAN GELECEK CEVAP BEKLENİYOR

Bilişim uzmanları kimlik bilgilerinin yayınladığı bilgisayarların sunucularının Romanya'da olduğunu tespit etmişti. Türkiye, Romanya'dan bilgi istemişti. Cevabın gelmesiyle ilgili sürecin kısaltılması için de Emniyet İnterpol Dairesi Başkanlığı devreye girmişti. Henüz Romanya'dan cevap gelmiş değil.