''Vizesiz Avrupa'' çok yakında !

''Vizesiz Avrupa'' çok yakında !

AB Bakanı, Türklerin AB’ye vizesiz seyahati için Ankara’ya sunulan ödev listesinin çok büyük ölçüde tamamlandığını açıkladı.

Vatan gazetesinden Uğur Koçbaş, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ile Ortaköy’de bir araya geldi.

İşte Bozkır’ın değişik konulardaki açıklamalarından satırbaşları:

 - Ben AB Bakanı ve aynı zamanda Başmüzakereciyim. Bu nedenle, AB ile tüm müzakereleri ben koordine ediyorum. Çeşitli konularda diğer bakanlarımıza yardımcı oluyoruz ve bakanlıklarla istişare ediyoruz. Brüksel’de geçtiğimiz günlerde 53’üncü Ortaklık Konseyi toplantısını yaptık. 53’üncü toplantı 53’üncü yıl demek. 
 
AB ile 17’inci faslın açılması konusunda büyük ölçüde uzlaştık. Komisyon bu konudaki çalışmalarını tamamladı. Haziran’da Ekonomik ve Parasal Politika başlığının açılmasını bekliyoruz. 
 
72’de 9 madde kaldı
 
- AB ile vizelerin kaldırılması konusunda önemli adımlar attık. Geri Kabul Anlaşması için müzakere ederken 2017’de anlaşma yürürlüğe girdiğinde vizelerin tamamen kaldırılması konusunda ısrarcı olduk. Vize imtiyazı önerdiler bunu kabul etmedik. Türkler’in her yıl AB ülkelerine vize almak için ödediği ücret toplamı 400 milyon euro. Bu büyük bir rakam. 
 
Tabi Ankara’daki elçilikler, İstanbul’daki konsolosluklar tüm giderlerini, binaların bakımından badanasına kadar bu vize ücretlerinden karşılıyorlar. O yüzden buradakilere sordukları zaman bir direnç olması doğaldır. AB’nin bizden vize serbesti için 72 maddelik bir beklenti listesi vardı. 62-63 maddede büyük ölçüde ilerleme sağlandı. Örneğin Kişisel Verilerin Korunması yasası meclisten geçtiği an 4 beklenti karşılanmış oluyor. AB ülkelerinin çoğu vizelerin hemen kaldırılmasını istiyor. ÖrneğinYunanistan bu konuda çok istekli. 
 
- Türkiye’nin AB ile imzaladığı Geri Kabul Anlaşması konusunda Türkiye’de yanlış bir algı var. Biz bu anlaşma için 7 yıl müzakere ettik. AB ülkelerinin Türkiye’den girdiğini tespit ettikleri yasa dışı göçmenler için Türkiye’de bir komisyon kurulacak. 
 
Bu komisyon herkesin iadesini teker teker değerlendirecek. Ondan sonra bu kişiler geri kabul edilecek. Türkiye’de kurulacak merkezler için de AB’den fonlar gelecek. Ayrıca vizeler kalkmazsa bu anlaşmayı 6 ay sonra fesih hakkımız da garanti altında.. 
 
İki kırmızı çizgi var
 
- Avrupa Parlamen-tosu’nda bugün görüşülecek Türkiye raporu için 420 değişiklik önergesi verilmiş. PKK’nın terör örgütleri listesinden çıkarılması ve 1915 olaylarının soykırım olarak nitelenmesi iki kırmızı çizgimiz. Bunlar raporda yer almazsa bunu ‘yaşanabilir’ bir rapor olarak kabul edeceğiz. Aksi halde iade edeceğiz. 
 
Atina’yı atamazlar

 
- Yunanistan’ı Euro’dan çıkaramazlar. Çünkü Yunanistan’ın borç yükümlülükleri hep euro cinsinden ve kendi paraları olan Drahmi’ye geçtikleri anda bu borçlar daha da ödenemez bir hal alacak. Yunan krizininİtalya’ya sıçraması felaket olur.